Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany? Sekrety smażenia na patelni
Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany? To jedno z pierwszych pytań młodych adeptów sztuki kuchennej. Jak nie popełnić błędu? Jak poznać, że tłuszcz jest wystarczająco gorący? Jak zmierzyć temperaturę tłuszczu na patelni bez termometru? Wyjawiamy sekrety smażenia, czytaj dalej.
![Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany? Sekrety smażenia na patelni](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-sGEY-ijGt-ARRa_jak-sprawdzic-czy-tluszcz-jest-rozgrzany-sekrety-smazenia-na-patelni-664x442.jpg)
Spis treści
Termometr? Łatwizna!
Prawidłowa temperatura tłuszczu rozgrzanego do smażenia to około 180°C. W niższej temperaturze jedzenie dłużej się rumieni i więcej wchłania tłuszczu. W wyższej zbyt szybko się rumieni, wręcz pali!
Kawałek chleba
Niezawodną pomocą jest kawałek chleba. Wrzućcie na patelnie piętka od chleba i policzcie do 16. Jeśli po 16 sekundach jest zrumieniony, to oznacza, że mamy idealnie 180°C.
Drewniana łyżka
Zanurzcie suchy trzonek drewnianej łyżki w tłuszczu na patelni. Wokół tworzą się bąbelki, czyli tłuszcz osiągnął temperaturę 180°C.