Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany? Sekrety smażenia na patelni
Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany? To jedno z pierwszych pytań młodych adeptów sztuki kuchennej. Jak nie popełnić błędu? Jak poznać, że tłuszcz jest wystarczająco gorący? Jak zmierzyć temperaturę tłuszczu na patelni bez termometru? Wyjawiamy sekrety smażenia, czytaj dalej.
Spis treści
Termometr? Łatwizna!
Prawidłowa temperatura tłuszczu rozgrzanego do smażenia to około 180°C. W niższej temperaturze jedzenie dłużej się rumieni i więcej wchłania tłuszczu. W wyższej zbyt szybko się rumieni, wręcz pali!
Kawałek chleba
Niezawodną pomocą jest kawałek chleba. Wrzućcie na patelnie piętka od chleba i policzcie do 16. Jeśli po 16 sekundach jest zrumieniony, to oznacza, że mamy idealnie 180°C.
Drewniana łyżka
Zanurzcie suchy trzonek drewnianej łyżki w tłuszczu na patelni. Wokół tworzą się bąbelki, czyli tłuszcz osiągnął temperaturę 180°C.