Jak smakuje konina? Co można przyrządzić z koniny?

2016-10-13 11:15

Jak smakuje konina? Jeśli weźmie się pod uwagę aferę z dodawaniem mięsa końskiego do wołowiny, niektórzy  mogli się o tym mimowolnie przekonać. Niemniej mięso konia, zwłaszcza ostatnio, kojarzy nam się raczej negatywnie. Czy słusznie? Sprawdź, jak smakuje konina i co można zrobić z koniny.

Jak smakuje konina? Co można przyrządzić z koniny?
Autor: thinkstockphotos.com Z koniny produkuje się m.in. smaczne wędliny

Spis treści

  1. Konina - podobna do wołowiny
  2. Słodki posmak koniny
  3. Konina - kontrowersje

Konina już od wieków budzi mieszane uczucia wśród konsumentów. Początkowo traktowana jako jedno z mięs, nagle została zakazana przez chrześcijan jako mięso nieczyste i zagrożone chorobami. Dopiero głód i trudna sytuacja ekonomiczna w XIX wieku wzbudziły na nowo zainteresowanie koniną. Pierwsze przepisy z wykorzystaniem tego mięsa zawdzięczamy Francuzom.

Konina - podobna do wołowiny

Przez lata utrzymywano, że mięso końskie jest szkodliwe dla ludzkiego zdrowia, wywołuje choroby - np. biegunkę. Nic bardziej mylnego. Pod względem składu chemicznego konina jest najbardziej zbliżona do wołowiny, a poza tym jest jednym z najczystszych mięs ze względu na dość wybredne usposobienie koni, które są wymagające, jeśli chodzi o paszę.

Słodki posmak koniny

Charakterystyczny posmak konina zawdzięcza podwyższonej zawartości węglowodanów oraz aminokwasów: glicyny i alaniny. Jeśli chodzi o barwę koniny, najczęściej jest czerwona aż do brunatnej. Specjaliści wskazują również na inne zalety końskiego mięsa, m.in. delikatniejsze utkanie mięsa źrebiąt i młodych koni, wskutek czego konina jest lepiej przyswajalna dla człowieka od wołowiny i wieprzowiny. Konina najlepiej nadaje się do produkcji wyrobów garmażeryjnych i kiełbas.

Konina - kontrowersje

Największym importerem koni z Polski są Włochy. Eksportujemy ich rocznie ok. 90 tys. i ok. 5 ton koniny rocznie. Kontrowersje cały czas budzi sposób transportu koni na południe Europy. Obrońcy praw zwierząt apelują cały czas o regulacje prawne, które pozwolą godnie transportować zwierzęta.

W Polsce konina nigdy nie była zbyt popularna. Głównie ze względu na obecność konia w naszej historii i kulturze traktujemy go raczej jak towarzysza i przyjaciela, a nie potencjalny obiekt do zjedzenia.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE