Historia pizzy - kto ją wymyślił, kto robi najlepszą pizzę i inne ciekawostki

2022-02-09 9:28

Historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Dopiero później pieczony placek z ziołami przywłaszczyli sobie Rzymianie i nadali mu odpowiednia nazwę. A na końcu wędrówki pizzy byli Amerykanie, którzy to stworzyli swoją wersję "na bogato".

Historia pizzy - kto ją wymyślił, kto robi najlepszą pizzę i inne ciekawostki
Autor: Shutterstock Ta pizza prawdopodobnie nie powstała we Włoszech - Włosi nie przesadzają z liczbą składników na wierzchu drożdżowego placka

Spis treści

  1. Pizza starsza niż myślisz!
  2. Od focacci do pizzy
  3. Najlepsze przepisy na pizzę i nie tylko
  4. Pizza bez drożdży? Sprawdź przepis w filmie poniżej

Pizza starsza niż myślisz!

Pizza swoje początki ma w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Ten placek zrobił furorę wśród Rzymian, którzy po podbiciu Grecji  fascynowali się nie tylko grecką kulturą, religią, sztuką i nauką, ale też helleńskimi kulinariami. Przenieśli sztukę wypiekania płaskich placków (wtedy raczej przygotowywanych na naturalnym zakwasie, a nie na drożdżach - jak ma to miejsce dzisiaj) do siebie i nazwali focaccią.

Od focacci do pizzy

W XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu. Kiedy w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka z mężem, to nadworny piekarz przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita - od imienia królowej.

Nakładanie na przaśny placek rozmaitych dodatków stało się faktem - jednak warto zauważyć, że Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników. Kiedyś wynikało to z biedy - na pizzy lądowało mniej składników, bo ich po prostu brakowało. Dziś Włosi  uważają, że tradycja jest w tym wypadku słuszna i nie kładą na pizzy wszystkiego, co lodówka dała.

O wiele później w pizzy zakochali się Amerykanie. Ale oni stworzyli swoją wersję placka „na bogato” - na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.

Taką pizzę najbardziej kochają też Polacy, ale kto skosztował we Włoszech prawdziwej włoskiej pizzy, ten czuje i najczęściej aprobuje różnicę.

Najlepsze przepisy na pizzę i nie tylko

Poznaj najlepsze przepisy na pizzę, a także dania inspirowane pizzą, które zaskoczą cię prostotą wykonania. Zobacz galerię przepisów poniżej.

Pizza bez drożdży? Sprawdź przepis w filmie poniżej

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!