Czeska kuchnia - jakie przysmaki można zjeść w Czechach?
Czeska kuchnia słynie głównie z mącznych i ziemniaczanych potraw oraz piwa, dlatego smakuje szczególnie Polakom. Nic zatem dziwnego, że nieustannie przybywa czeskich restauracji. Sprawdź, co można w nich zjeść.
Spis treści
Czeska kuchnia: specjalności i przysmaki
Czesi jedzą tłusto i do syta. Większość najpopularniejszych czeskich dań wykonuje się na bazie mąki albo z ziemniaków. Gdy wybierzemy się do knajpy z typowo czeskim jedzeniem, spróbujmy w pierwszej kolejności klasycznych knedlików. Mogą przypominać bułeczki, ale wykonywane są przede wszystkicm z ziemnaków. Nieodłącznym składnikiem dania jest gulasz.
Czesi uwielbiają mięsa: golonka w każdej postaci – wędzona, pieczona, peklowana – w czeskim menu zajmuje tak samo istotne miejsce jak piwa w karcie napojów. Popularne są również kiełbasy np. w kwaśnej zalewie. Tym jednak, czego od razu próbuje chyba każdy Polak odwiedzający Pragę, jest smażony ser. To najczęściej panierowany camembert serwowany z sosem tatarskim i żurawiną. Danie sycące, ale bardzo ciężkie i na pewno niepolecane w porze kolacji.
Czechy: najsłynniejsze piwa
Niektórzy dosłownie wpadają do Czech na piwo. Tylko i wyłącznie po to. Czesi podobno w browarnictwie nie mają sobie równych. To właśnie tutaj narodził się m.in. Pilsner Urquell (rozlewany w Pilźnie w browarze Prazdroj), Staropramen i Kozel. Poza smakiem piwa ludzi przyciąga niesamowity, swojski klimat czeskich piwniczek. Przeważnie tonących w kłębach dymu, jednak prawie zawsze głośnych i pełnych przyjaznych ludzi.