Cykoria: jak usunąć gorzki smak cykorii?
Cykoria to warzywo pochodzące z Holandii, znane z charakterystycznej goryczki. Można jednak łatwo zneutralizować ten smak, korzystając z kilku prostych trików kulinarnych.
Jak się pozbyć goryczki z cykorii?
Mistrzowie kuchni doradzają, aby przed podaniem cykorię dobrze wymoczyć w wodzie. Nie jest to jednak jedyny sposób na pozbycie się charakterystycznej dla niej goryczki. Ani też najlepszy, bo liście cykorii pod wpływem wody mogą zwiotczeć i nie będą już tak rozkosznie jędrne i chrupiące.
Nadmiar goryczy z cykorii dobrze wyciąga również sól. Wystarczy wsypać tę przyprawę do miski i wstawić w nią cykorię głąbem do dołu. Po godzinie po goryczy nie będzie śladu.
Podczas obierania można również usunąć głąb, co sprawi, że cykoria będzie mniej gorzka.
Jej listki można również podgotować w mleku. Dzięki temu zabiegowi cykoria zachowa również ładny, naturalny kolor.
Jak przechowywać cykorię?
Niezbyt długo, owiniętą w papierową torebkę, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu. Cykorię można jeść na surowo w postaci sałatki z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego albo ugotowaną al dente przez ok. 15 minut w wodzie, a potem podsmażoną na maśle na patelni i posypaną cukrem. Dobrym dodatkiem do cykorii jest również ser gruyere.
Oczywiście z cykorii można przygotować klasyczne danie - czyli zapiec ją pod beszamelem. Tak serwuje się ją w Belgii i Holandii.