Cykoria: jak usunąć gorzki smak cykorii?

2018-04-25 9:51 redakcja
Cykoria: jak usunąć gorzki smak cykorii?
Autor: Shutterstock Moczenie w wodzie z solą to najpopularniejszy sposób na pozbycie się goryczki z cykorii

Cykoria to warzywo, które przywędrowało do nas z Holandii. Jej charakterystycznym znakiem jest gorzkawy posmak. Można się go pozbyć, stosując kilka prostych kulinarnych trików.

Mistrzowie kuchni doradzają, aby przed podaniem cykorię dobrze wymoczyć w wodzie. Nie jest to jednak jedyny sposób na pozbycie się charakterystycznej dla niej goryczki. Dobrze wyciąga ją również sól. Wystarczy wsypać tę przyprawę do miski i wstawić w nią cykorię głąbem do dołu. Po godzinie po goryczy nie będzie śladu. Podczas obierania można również usunąć głąb, co sprawi, że cykoria będzie mniej gorzka. Jej listki można również podgotować w mleku. Dzięki temu zabiegowi cykoria zachowa również ładny, naturalny kolor. Jak przechowywać cykorię? Niezbyt długo, owiniętą w papierową torebkę, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu. Cykorię można jeść na surowo w postaci sałatki z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego albo ugotowaną al dente przez ok. 15 minut w wodzie, a potem podsmażoną na maśle na patelni i posypaną cukrem. Dobrym dodatkiem do cykorii jest również ser gruyere.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE