Cykoria: jak usunąć gorzki smak cykorii?
Cykoria to warzywo, które przywędrowało do nas z Holandii. Jej charakterystycznym znakiem jest gorzkawy posmak. Można się go pozbyć, stosując kilka prostych kulinarnych trików.
Mistrzowie kuchni doradzają, aby przed podaniem cykorię dobrze wymoczyć w wodzie. Nie jest to jednak jedyny sposób na pozbycie się charakterystycznej dla niej goryczki. Dobrze wyciąga ją również sól. Wystarczy wsypać tę przyprawę do miski i wstawić w nią cykorię głąbem do dołu. Po godzinie po goryczy nie będzie śladu. Podczas obierania można również usunąć głąb, co sprawi, że cykoria będzie mniej gorzka. Jej listki można również podgotować w mleku. Dzięki temu zabiegowi cykoria zachowa również ładny, naturalny kolor. Jak przechowywać cykorię? Niezbyt długo, owiniętą w papierową torebkę, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu. Cykorię można jeść na surowo w postaci sałatki z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego albo ugotowaną al dente przez ok. 15 minut w wodzie, a potem podsmażoną na maśle na patelni i posypaną cukrem. Dobrym dodatkiem do cykorii jest również ser gruyere.