Cronut: co to jest?

2016-11-12 10:07

Oryginalny przepis na cronut - ciastko, które podbiło podniebienia Amerykanów, jak dotąd pozostaje ścisłą tajemnicą. Cronut ma już swój fanpage na Facebooku, nowojorczycy wystają po niego w kolejkach, a blogerzy prześcigają się w tworzeniu podobnych receptur. Cronut - oto czym zachwyca się Ameryka!

cronut-co-to-jest.png
Autor: thinkstockphotos.com Słodycze, które podbiły serca łasuchów.

Spis treści

  1. Cronut - czym jest?
  2. Amerykański przysmak
  3. Przepis na cronut

Cronut - czym jest?

Cronut to ciastko będące połączeniem croissanta z donutem. Może być obtoczone w cukrze, posypane cukrem pudrem, oblane lukrem lub czekoladą. Często pojawia się w wersji z nadzieniem kremowym lub owocowym.

Amerykański przysmak

Oryginalny przepis na cronut do dziś pozostaje ścisłą tajemnicą właściciela jednej z nowojorskich cukierni. Dominque Ansela wykroił  z ciasta na croissanty kształt donuta i usmażył w głębokim oleju, podobnie jak smaży się pączki. Powstałej hybrydzie nadał nazwę cronut i wypromował jako przysmak swojego zakładu. Jak się okazało, ciastko w błyskawicznym tempie stało się ulubionym przysmakiem nowojorczyków, którzy codziennie rano, już od godziny 7:00 ustawiają się przed cukiernią Ansela, by kupić kilka sztuk do porannej kawy. Oczywiście wcześniej zamówionych, bo po godzinie 9:00 o ciastko można jedynie tylko pomarzyć! Cena cronuta: 5 dolarów.

Przepis na cronut

Odkąd przysmak zawładnął podniebieniami Amerykanów, w sieci zaczęły pojawiać się przeróżne przepisy na cronuty. Na Facebooku założono nawet Cronut fanpage oraz "stowarzyszenie" cronutofilów. Internauci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych receptur, dzięki którym można otrzymać ciastko jak najbardziej zbliżone smakiem do oryginału. Niestety oryginalnego przepisu na ciasto nie zna nikt, wiadomo jedynie, że jest podobne do ciasta na croissanty, a do smażenia używa się oleju z pestek winogron. W przepisach na cronut podawanych na amerykańskich stronach kulinarnych najczęściej pojawia się wiśniowe nadzienie i lukier o smaku waniliowym.

Twórca ciastka zapowiada, że najlepszy smak mają świeże cronuty i należy je zjeść jak najszybciej po zakupieniu, póki ciasto utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci.