Beer & food pairing: nowy trend. Jak łączyć piwo z posiłkami?
O dobieraniu wina do posiłków napisano wiele poradników. A co z piwem? Nowy trend beer & food pairing mówi o tym, jak łączyć piwo z posiłkami. Najlepiej sprawdzić to na przykładzie trzech rodzajów piw: jasnego, ciemnego z nutą korzenną oraz delikatnego pszenicznego.
Spis treści
Food pairing w kontekście piwa
Piwo odświeża podniebienie oraz pozwala wydobyć nuty smakowe potraw, do których jest serwowane. Wszystko zgodnie z zasadą food pairing. Już jakiś czas temu odkryto, że feta znakomicie komponuje się z imbirem, a np. mandarynka z aromatem tymianku.
Jednym z najbardziej znanych propagatorów kulinarnego trendu food pairing jest Heston Blumenthal, szef kuchni, który zgromadził kilka gwiazdek Michelin. Jego podejście do innowacyjnego komponowania potraw określa się mianem kulinarnej alchemii.
Opracowanie menu pasującego do piwa to nie lada wyzwanie, ale też wielka przyjemność, gdy uzyskane połączenie spotka się z uznaniem smakoszy. Wie o tym doskonale Janusz Fic, szef kuchni Dworu Sieraków, posiadacz dwóch czapek prestiżowego Gault & Millau oraz ambasador marki Grimbergen.
Zasady łączenia piwa z posiłkami: trzy wskazówki
Grimbergen Blonde: złociste piwo z kremową pianką. Można w nim wyczuć delikatne nuty pomarańczy czy karmelizowanego cukru. Najlepiej sprawdza się w towarzystwie serów, wędlin, białego mięsa, jagnięciny i jaj. Jeśli chodzi o dania obiadowe, warto podawać to piwo do grillowanych ryb i sałatek z makaronem.
Grimbergen Double: wyróżnia się piękną mahoniową barwą. W smaku nuty korzenne mieszają się z owocowymi. Piwo jest wyraziste w smaku i najlepsze do dań głównych z czerwonym mięsem, dziczyzną, wędzonymi rybami oraz pieczonymi i grillowanymi warzywami.
Grimbergen Blanche: delikatne piwo pszeniczne z wyczuwalną goryczką, a także aromatami cytrusów, wanilii, karmelu oraz bergamotki. Polecane jest do deserów, ciast (zwłaszcza owocowych), lodów i musów.
źródło: materiały prasowe