Jak rozpoznać świeżą rybę?
Jak rozpoznać świeżą rybę? Po wyglądzie skóry, oczu, płetw i łusek. A także po dotyku i po zapachu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy na pewno jest świeża - nie kupuj jej. Zapobiegniesz w ten sposób ewentualnym kłopotom zdrowotnym. Mrożone ryby wkładaj w sklepie do torby termicznej, aby nie rozmroziły się podczas drogi do domu.
Spis treści
Zawsze należy dbać o świeżość produktów spożywczych. Ale w przypadku ryb, trzeba szczególnie przestrzegać tej zasady, ponieważ bardzo szybko się psują. Nieświeże ryby mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Zanim więc kupisz rybę w sklepie czy na bazarze, dowiedz się, na co trzeba zwrócić uwagę. Najpierw dokładnie obejrzyj i powąchaj rybę.
Ryba jest naprawdę świeża, jeśli:
ma świeży, morski zapach, nie kupuj jej, gdy mocno pachnie... rybą - to oznacza, że jest nieświeża;
skórę ma gładką i wilgotną;
łuski (jeżeli są) ściśle przylegają do skóry;
ogon i płetwy są wilgotne i giętkie (nie są naruszone, chropowate lub suche);
mięso jest sprężyste i zwarte (po naciśnięciu nie pozostaje w nim wgłębienie);
oczy mają jasny kolor i wypełniają całe oczodoły;
skrzela są ciemnoróżowe (gdy mają barwę brązową lub szarą - w żadnym wypadku nie kupuj ryby);
brzuch nie jest wzdęty;
Jak przechowywać ryby?
Ryby to wyjątkowo nietrwały produkt. Świeże staraj się zjeść w ciągu dnia zakupu. Przechowuj do 24 godzin w górnej części lodówki. Ryb, które się rozmroziły, nie wolno zamrażać ponownie - grozi to zatruciem pokarmowym. Dlatego mrożone zawsze pakuj w sklepie w torbę termiczną.