Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Grzyby jadalne, grzyby trujące - jak je odróżnić

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Niektóre gatunki grzybów nie budzą wątpliwości - łatwo je odróżnić i zapamiętać.
Na grzybobraniu trzeba być ostrożnym! Podpowiadamy, co pomoże rozróżnic grzyby jadalne od trujących i jak uniknąć pomyłki, która może skończyć się tragicznie dla naszego zdrowia. Jak odróżniać grzyby?
4 dobre rady dla grzybiarzy
Zbieraj grzyby, co do których nie masz żadnych wątpliwości, że są jadalne.
Na grzybobranie zabierz ze sobą atlas grzybów, może okazać się pomocny.
Bezpiecznie możesz zbierać grzyby z rurkami na spodzie kapelusza, czyli borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki. Do kurek, któe pod kapeluszem jaą blaszki, bardzo podobne są trujące lisówki, które odróżniają się mocnym pomarańczowym kolorem i kruchą budową. Wśród grzybów rurkowych nie ma odmian śmiertelnie trujących, są najwyżej niejadalne. Najpopularniejszym niejadalnym grzybem z borowikowatych jest goryczak żółciowy mylony z prawdziwkiem. Odróżnia go różowawy spód kapelusza o gorzkim smaku.
Nie zbieraj grzybów o blaszkowatym spodzie! Wśród nich są trujące muchomory i to nie tylko czerwone. Muchomora sromotnikowego bardzo łatwo można pomylić z jadalną kanią oraz z gąską zieloną. Gąska ma siarkowożółte blaszki i żółtawy lub zielonożółty trzon. Muchomor sromotnikowy ma zawsze białe blaszki i biały pierścień u góry trzonu.
UWAGA! Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących. Niektóre ładnie pachną, są słodkie i nie ciemnieją po przekrojeniu. Nie jest prawdą, że w czasie gotowania grzybów trujących ciemnieje cebula lub zanurzona srebrna łyżeczka.