Kiełki - jakie witaminy i mikroelementy zawierają?

2016-08-11 15:03

Kiełki stanowią niezwykle wartościowe uzupełnienie diety. W ziarnach i nasionach roślina kumuluje dobroczynne składniki, które w kiełkach są łatwo przyswajalne dla człowieka.

dlaczego_warto_jesc_kielki_jakie.jpg
Autor: pixabay.com Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza zimą, kiedy jemy mało świeżych warzyw.

Gdybyśmy jedli same ziarna i nasiona, wtedy nasz organizm nie przyswoiłby większości zgromadzonych w nich składników. Sytuacja zmienia się jednak, gdy nasiona zaczynają kiełkować – wtedy uaktywniają się enzymy, które rozkładają cząsteczki białek i węglowodanów na substancje proste.

Co zawierają kiełki? Są autentyczną bombą witaminową, posiadają witaminy z grupy B, A, C, E, D, PP. Wśród mikroelementów wymienić warto: żelazo, wapń, jod, potas, selen i siarkę. Zawierają ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz flawonidy pobudzające wątrobę do wydzielania żółci (sprawniejsze trawienie, szczególnie tłuszczów).

Najbardziej popularne kiełki

fasola (źródło białka)

rzeżucha (witaminy, magnez, wapń, jod)

rzodkiewka (witamina C)

lucerna (żelazo, łatwo przyswajalne białko, fosfor, magnez)

brokuł (sulforafany likwidujące wolne rodniki)

soczewica (kwas foliowy)

słonecznik (fosfor, wapń, witamina D)

pszenica

jęczmień

gryka