Wielkanocna rewolucja. Włoskie inspiracje i sprytne rozwiązania w kuchni

2024-03-28 12:00 Materiał sponsorowany

Zbliżające się święta wielkanocne to czas, gdy wielu z nas z utęsknieniem powraca do tradycji i przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur oraz klasycznych dań, kojarzących się z tym wyjątkowym okresem. Od jajek w różnych wariantach, przez domowe wędliny i pasztety, aż po zdobione mazurki i babki drożdżowe - polska Wielkanoc ma swój niepowtarzalny smak. Choć to, co w czasie świąt jest najważniejsze, czyli spędzanie czasu w gronie bliskich i radość z nadejścia długo wyczekiwanej wiosny, pozostaje uniwersalne, to nie wszyscy każdego roku chcą powtarzać tę samą rutynę i potrzebują odmiany, dzięki której poczują, że wielkanocny okres jest naprawdę wyjątkowy.

Wielkanoc
Autor: materiały prasowe

Powiew włoskiej świeżości

W tym roku warto przełamać tradycję i nadać Wielkanocy świeżego, włoskiego charakteru. Marka Foxy zaprasza do odkrycia nie tylko tradycyjnych dań, które goszczą na wielkanocnych stołach Włochów, ale także sprytnych rozwiązań, dzięki którym potrawy zrobią jeszcze większe wrażenie na naszych bliskich, a my spędzimy mniej czasu na ich przygotowaniu oraz sprzątaniu kuchni.

Co ciekawe, na wielkanocnych stołach Włochów praktycznie nie pojawiają się jajka, jeśli już to są to jajka na twardo, choć częściej i tak można trafić po prostu na te z… czekolady. Króluje za to baranina oraz jagnięcina m.in. w formie pierożków Piemont - Agnolotti del Plin czy pulpecików – Polpettine pasquali, ale również pieczonych mięs. Przygotowywane przez Włochów torty podawane są zarówno w wersjach słonych, jak i słodkich. Najsłynniejszym przykładem włoskiego wielkanocnego tortu jest Colomba pasquale, która wyglądem ma przypominać lecącego gołębia.

Na warsztatach kulinarnych wywodzącej się z Toskanii marki Foxy, uczestnicy nauczyli się przyrządzać m.in takie tradycyjne włoskie potrawy, jak smażone karczochy, czyli Carciofi fritti, kremową zapiekankę ze szpinakiem, gotowanymi jajkami oraz parmezanem, znaną jako Torta pasqualina (której tradycja sięga aż XV w.!) oraz Cuddura cu l'ova – tradycyjne kruche ciasteczka z Sycylii z zapieczonym w środku jajkiem w skorupce.

Zrób to sam!

Specjały włoskiej kuchni stały się już kultowe na całym świecie. Często mylnie przez to sądzimy, że przygotowanie tych śródziemnomorskich dań jest również trudne. Naucz się przyrządzać włoskie Carciofi fritti wraz z marką Foxy!

Carciofi fritti, czyli smażone karczochy podawane z kremową burratą i włoskimi serami z miodem

Na 4 porcje potrzebujesz:

  • 4 duże karczochy
  • 200g mąki pszennej
  • 250ml zagęszczonego mleka roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Sól

Salsa pomidorowa:

  • Kilka dojrzałych pomidorów
  • Świeża bazylia
  • Świeże oregano
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny
  • Sól
  • Pieprz

Dodatki:

  • Ulubione włoskie sery
  • Miód

Karczochy umyj i osusz za pomocą ręcznika Foxy Tornado. Następnie oczyść z kilku pierwszych liści i pokrój na ćwiartki. Umieść je w zagęszczonym mleku i odstaw na 10 minut. Mąkę wymieszaj z suszonym tymiankiem, proszkiem do pieczenia i solidną szczyptą soli.

Przerzucaj karczochy pojedynczo do mąki i dokładnie obtaczaj. Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, a następnie odsącz na ręczniku Foxy Cartapaglia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Salsa pomidorowa:

Pomidory pokroić i umieścić w misce razem z listkami bazylii, świeżym oregano, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Jeśli to konieczne doprawić solą oraz pieprzem.

Wykończenie:

Chrupiące karczochy podawać z serami i miodem lub salsą pomidorową.

Przygotowania do Wielkanocy, zarówno polskiej, jak i włoskiej, wymagają sporo wysiłku i zaangażowania. Może to wpłynąć na odczuwanie przez nas stresu związanego ze zdążeniem ze wszystkim na czas. Kluczem do zarządzenia swoim czasem staje się dobranie odpowiednich pomocników, tj. niezwykle chłonne ręczniki kuchenne Foxy, które jednocześnie są odpowiedzialnym i jakościowym wyborem.

Foxy Cartapaglia to ręcznik idealny do produktów smażonych, natomiast Foxy Tornado to ważąca aż 1 kg, uniwersalna rolka papieru, która przyda się w każdym domu.

Foxy
Autor: Foxy

Wszystkie inne ręczniki i papiery marki Foxy, zostały wyprodukowane wyłącznie przy użyciu energii elektrycznej, pochodzącej z odnawialnych źródeł, a ich opakowania są wytworzone z plastiku pochodzącego w 50% z recyklingu.