Tajemnicza funkcja maszynki do mięsa
Maszynka do mielenia mięsa ma więcej niż jedną funkcję. Dzięki sprytnym nakładkom możemy przygotować w maszynce do mięsa przepyszne kruche ciastka. Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy 3 sprawdzone przepisy na najlepsze kruche ciasteczka z maszynki. Zobacz i wypróbuj!
Dzisiaj mięso mielone kupujemy w sklepie. Czasem można zamówić mielone mięso u rzeźnika. Poczciwe maszynki do mielenia mięsa poszły w kąt i pokryły się kurzem. Niepotrzebnie. Maszynki do mielenia mięsa mają pewną ukrytą funkcję. Można w nich przygotować kruche ciasteczka.
Kruche ciastka z maszynki do mięsa, to brzmi tajemniczo. Ale nie ma w tym stwierdzeniu, żadnej magii. Ciasto na kruche ciasteczka należy przygotować tradycyjnie na stolnicy lub w wersji unowocześnionej w malakserze. Przed kształtowaniem pojedynczych ciasteczek oczywiście ciasto należy schłodzić. Jednak dzięki maszynce do mielenia mięsa możemy kształtować ciasta bez wałkowania i mozolnego wycinania. Wystarczy porcję schłodzonego ciasta włożyć do maszynki i pokręcić korbką. Z drugiej strony ciasto przeciska się przez odpowiednią przystawkę - rodzaj kształtownika - tworząc niezliczoną ilość form. Koszt takiej nadkładki to zaledwie 10 zł. Są oczywiście droższe z wieloma wymiennymi foremkami. Wybór nakładki zależy od waszych możliwości finansowych. Trzy sprytne przepisy znajdziecie w GALERII poniżej.
Jeśli jednak nie chcecie inwestować w nakładkę do wyciskania ciastek, to po prostu przeciśnijcie ciasto przez tradycyjne sitko. Otrzymacie rodzja spaghetti z surowego ciasta. Można go układać w koliste gniazdka. Przepis znajdziecie poniżej.