Sypka czy w torebkach? Jakie są RODZAJE HERBAT, co to jest HERBATA GRANULOWANA?

2017-01-24 13:49

Jak wybrać dobrą herbatę? Istnieją różne rodzaje herbat, a gdy półki sklepowe uginają się od wszelkich gatunków herbaty, decyzja jest naprawdę trudna. Zamiast kupować w ciemno, warto poznać kilka zasad, jakimi warto kierować się przy wyborze dobrej herbaty. 

herbata rodzaje
Autor: Shutterstock Najlepsza jest świeża herbata hermetycznie zapakowana w miejscu zbiorów

Spis treści

  1. Herbata sypka czy w torebkach - która lepsza
  2. Herbata granulowana
  3. Herbaciany blend
  4. Czas parzenia herbaty

Jest wiele rodzajów herbaty. Podstawowe to czarnazielona oloong. Najpopularniejsza w Europie jest herbata czarna. Rodzaj ten dzieli się na trzy podgatunki: liściowy - to herbata czarna z całych liści, najbardziej aromatyczna, łamany - to rodzaj wytwarzany z połamanych kawałków liści, pokruszony - to rodzaj herbaty wytwarzany z pokruszonych liści oraz pyłu liściowego.

  • Najlepsza jest świeża herbata - hermetycznie zapakowana w miejscu zbiorów, np. na Cejlonie, a nie w Anglii, Polsce, Niemczech albo Unii Europejskiej, gdzie herbaty nie da się uprawiać.
  • Nie sugeruj się zapachem z pudełek - oznacza on najczęściej nieszczelne opakowanie, a więc w środku wietrzeje i traci świeżość.
  • Lepiej unikać blendów, czyli herbacianych mieszanek - zanim trafią do pudełka, podróżują po świecie, mają częstszy kontakt z wilgocią w powietrzu, tracą więc smak, aromat i walory zdrowotne.
  • Nie warto zwracać uwagi na granulaty CTC - zaparzają się co prawda w ciągu minuty, ale smakują przeciętnie.
  • Nie powinno się oceniać jakości herbaty po wielkości liści, bo jedno z drugim nie ma bezpośredniego związku.

Herbata sypka czy w torebkach - która lepsza

Herbaty dobrej jakości, znanych firm herbacianych, czy sypkie czy w torebkach - wszystkie są ręcznie zbierane, tradycyjnie przetwarzane i hermetycznie pakowane. Najlepsze liście są umieszczane w torebkach dla wygody konsumentów.

Herbata granulowana

Tak nazywa się herbatę CTC (skrót od ang. crushing, tearing, curlin - miażdżenie, rozrywanie, zwijanie) przetwarzaną nietradycyjną metodą - jest co prawda tańsza, lecz osłabia jakość samego produktu.

Herbaciany blend

Tak nazywane są mieszanki herbat z różnych części świata. Blendy nie są paczkowane w miejscach zbiorów, a więc nei osiągają najwyższych standardów świeżości.

Czas parzenia herbaty

Tradycyjną czarną herbatę powinno się parzyć od 3 do 5 minut. Herbacie granulowanej wystarczą 2 minuty i dlatego nazywana jest ona czasem herbatą na skróty.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE