Święconka: co włożyć do koszyczka ze święconką i dlaczego? [WIDEO]
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak, co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie należy zapomnieć podczas jego przygotowania.
Spis treści
- Koszyczek wielkanocny - zawartość
- Koszyczek wielkanocny - słodkości
- Koszyczek wielkanocny - symbolika mięsa
- Koszyczek wielkanocny - przybranie
Koszyczek wielkanocny - zawartość
Święta wielkanocne związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. Mimo, że zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski, nie powinno w nim zabraknąć następujących pokarmów i symboli:
Baranka - symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią,
Jajka - znaku odradzającego się życia,
Chleba - ciała Chrystusa,
Kiełbasy i wędliny – symbolizującego dostatek, zdrowie i płodność,
Wody – znaku przygotowania do nowego życia,
Soli – symbolu oczyszczenia,
Ciasta – metafory umiejętności i doskonałości,
Chrzanu – znaku siły fizycznej i krzepy.
Koszyczek wielkanocny - słodkości
Dziś obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek i drobne upominki. Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa.
Koszyczek wielkanocny - symbolika mięsa
– Do XIX w, do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie jedzono mięsa w ogóle – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby, np. kiełbasę jałowcową lub myśliwską – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Koszyczek wielkanocny - przybranie
Aby tradycji stało się zadość, koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Należy go przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.