Poczuj magię Butterfly Pea Tea. Tajowie wiedzą, że ich niebieska herbata to ratunek na upalne dni
Butterfly pea tea urzeka waniliowo-karmelowym zapachem, a jego wyjątkowy smak jest tylko początkiem fascynującej historii. Ta tropikalna roślina zawiera silny naturalny barwnik, który nadaje naparom i potrawom wyjątkową barwę, a jej zdrowotne korzyści sprawiają, że jest ceniona na całym świecie. Jak pomaga w trakcie upałów?
Spis treści
- Niebieskie kwiaty otaczane kultem
- Prozdrowotne działanie klitorii ternateńskiej
- Klitoria ternateńska w kuchni
Niebieskie kwiaty otaczane kultem
Niebieskie kielichy klitorii ternateńskiej są tak piękne, że Tajki przyozdabiają nimi swoje włosy.
Z kwiatów przyrządzany jest też niebieski napar, znany w Europie jako butterfly pea tea. Niesamowity kolor nadaje mu niezwykły barwnik obecny w roślinie. Na bazie butterfly pea tea sporządzany jest kultowy drink, którym Tajowie witają swych gości. Nosi on nazwę nom dok auchan. Sporządza się go z dodatkiem miodu, kostek lodu oraz cytryny. Pod wpływem ostatniego wymienionego składnika – cytryny – niebieski kolor przechodzi w lila róż.
Prozdrowotne działanie klitorii ternateńskiej
Klitoria ternateńska jest uważana w Tajlandii oraz innych regionach Azji za roślinę prozdrowotną, chętnie wykorzystywaną w medycynie ajurwedyjskiej. Tajowie wierzą, że regularne picie naparu z kwiatów tej rośliny gwarantuje im długie życie w zdrowiu, wzmacniając układ odpornościowy, poprawiając wzrok i krążenie krwi, a także na zachowanie urody, bo doskonale wpływa na cerę i włosy.
Amerykańscy naukowcy dowiedli właściwości klitorii ternateńskiej poprawiające ogólne samopoczucie (działanie antydepresyjne i relaksujące), a także właściwości przeciwbólowe, zwłaszcza przy bólach menstruacyjnych. Substancje czynne zawarte w roślinie działają bowiem rozluźniająco na mięśnie gładkie.
Nie zostały natomiast udowodnione właściwości antynowotworowe klitorii ternateńskiej, choć wielu ufa w takie działanie tej rośliny.
Klitoria ternateńska w kuchni
Kwiaty klitorii ternateńskiej są chętnie wykorzystywane w kuchni tajskiej, a także malezyjskiej. Dzięki naturalnemu barwinkowi zawartemu w roślinie można stworzyć naprawdę spektakularne dania, np. niebieski ryż, któremu kwiaty klitorii ternateńskiej nadadzą słodkawo-ziołowy posmak, czy niebieskie sorbety albo zmieniające swą barwę, w zależności od dodatki soku z cytryny, napoje na bazie naparu z butterfly pea tea. Ostatnio media społecznościowe wręcz oszalały na punkcie klitorii ternateńskiej i można znaleźć wiele ciekawych sposobów wykorzystania jej kwiatów w różnych daniach. Z pewnością warte zainteresowania są już same napoje na bazie naparu z kwiatów, bo doskonale gaszą pragnienie, a wyglądają przy tym intrygująco.