Piknikowe menu - co zabrać na piknik [INSPIRACJE]
Kiedy nastają piękne, ciepłe weekendy marzymy o pikniku na łonie natury. W takich okolicznościach warto się zaopatrzyć w różne smakołyki. Radzimy co zabrać na piknik, oprócz dobrego humoru.
Spis treści
Sycąca przekąska
Najbardziej sprawdzonym z piknikowych rozwiązań kulinarnych są kanapki. Aby je uatrakcyjnić kup świeże różnorodne pieczywo (bagietkę, grahamki, chleb razowy) i pokrój na kromki (pamiętaj, aby całość szczelnie zapakować). Do tego przygotuj kilka rodzajów past.
Pasta serowo - czosnkowa- zetrzyj 30 dag twardego sera żółtego na tarce o grubych oczkach, dodaj 3 łyżki majonezu i 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przypraw solą. Dobrze wymieszaj.
Pasta jajeczna z tuńczykiem i awokado - 100 g tuńczyka w sosie własnym odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy obrane, starte na grubych oczkach i spryskane sokiem z cytryny małe awokado. Następnie gotujemy na twardo, obieramy i rozdrabniamy widelcem jedno jajko. Całość mieszamy dodając 1 łyżkę musztardy, jedna łyżkę majonezu, sprasowany ząbek czosnku i odrobinę posiekanego kopru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta z rybą z puszki - rozgnieć jedną puszkę makreli w sosie pomidorowym (opcjonalnie inny gatunek ryby) oraz 200 gram twarogu - wymieszaj. Dodaj jedną małą cebule pokrojoną w drobną kostkę oraz pieprz i sól według uznania.
Zielona siła
W charakter pikniku świetnie wpisze się sałatka. Lekka, ale pełna witamin i składników odżywczych. Idealna na chwile relaksu na świeżym powietrzu. Nasz propozycja to sałatka z rukolą. Do umytej i osuszonej rukoli (1 opakowanie) dodaj 2 pomidory pokrojone w kostkę (najlepiej sparzone i obrane ze skórki) oraz 1 opakowanie pokrojonego w kostkę sera feta. Dwie łyżki śmietany wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętego przez praskę). Całość połącz i posyp grzankami.
A na deser…
Najlepiej owoce i warzywa. Chrupiąca marchewka, rzodkiewka czy soczysty arbuz to zdrowy i prosty sposób na piknikowy deser. Umyte i pokrojone w domu z łatwością przetransportujemy w naczyniu próżniowym, które w czasie pikniku posłuży za miskę. Jeśli uważasz jednak, że to za mało proponujemy naleśniki z bananem (pokrojony w plasterki) i bitą śmietaną (koniecznie w spreju - nie popsuje się). Naleśniki smażymy w domu, w czasie pikniku układamy na nich pokrojone banany, spryskujemy bitą śmietaną i zawijamy.
Zobacz piknikowe inspiracje Anny Starmach: