O której i jak podawać herbatę z Ceylonu?

2017-01-25 16:01

Od tego, jak zaparzysz herbatę zależy jej smak, aromat i wygląd. Jeśli zatem zamierzasz napić się herbaty i mieć z jej picia przyjemność, to poświęć choć 15 minut na jej odpowiednie przygotowanie. Pamiętaj o tym, że herbata czarna, najlepiej smakuje parzona i pita w prawdziwej porcelanie.

herbata cejlonska
Autor: Shutterstock Herbatę czarną z Ceylonu najlepiej pić od godziny 15.00 do 18.00

A zatem, aby dobrze zaparzyć herbatę pomyśl o dobrej gatunkowej, liściastej formie tego specyfiku.

  • Kup baniak z wodą naturalną. 

  • Zagotuj ją i przepłucz porcelanowy dzbanek. 

  • Wsyp ok. 5 pełnych łyżeczek herbaty na litrowy dzbanek (1 łyżeczka na filiżankę herbaty). 

  • Zalej wodą o temperaturze minimum 95 stopni. 

  • Dobrze zaparzoną herbatę przelej do innego porcelanowego dzbanka, bez liści z naparu (możesz użyć sitko metalowe, ale ono niestety wpływa na smak herbaty). 

  • Parz ok. 3 do 5 miniut. 

  • Pij w filiżankach dosładzając - jeśli lubisz brązowym cukrem. 

  • Herbatę czarną z Ceylonu najlepiej pić od godziny 15.00 do 18.00.