O której i jak podawać herbatę z Ceylonu?

2017-01-25 16:01

Od tego, jak zaparzysz herbatę zależy jej smak, aromat i wygląd. Jeśli zatem zamierzasz napić się herbaty i mieć z jej picia przyjemność, to poświęć choć 15 minut na jej odpowiednie przygotowanie. Pamiętaj o tym, że herbata czarna, najlepiej smakuje parzona i pita w prawdziwej porcelanie.

herbata cejlonska
Autor: Shutterstock Herbatę czarną z Ceylonu najlepiej pić od godziny 15.00 do 18.00

A zatem, aby dobrze zaparzyć herbatę pomyśl o dobrej gatunkowej, liściastej formie tego specyfiku.

  • Kup baniak z wodą naturalną. 

  • Zagotuj ją i przepłucz porcelanowy dzbanek. 

  • Wsyp ok. 5 pełnych łyżeczek herbaty na litrowy dzbanek (1 łyżeczka na filiżankę herbaty). 

  • Zalej wodą o temperaturze minimum 95 stopni. 

  • Dobrze zaparzoną herbatę przelej do innego porcelanowego dzbanka, bez liści z naparu (możesz użyć sitko metalowe, ale ono niestety wpływa na smak herbaty). 

  • Parz ok. 3 do 5 miniut. 

  • Pij w filiżankach dosładzając - jeśli lubisz brązowym cukrem. 

  • Herbatę czarną z Ceylonu najlepiej pić od godziny 15.00 do 18.00.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE