O której i jak podawać herbatę z Ceylonu?
Od tego, jak zaparzysz herbatę zależy jej smak, aromat i wygląd. Jeśli zatem zamierzasz napić się herbaty i mieć z jej picia przyjemność, to poświęć choć 15 minut na jej odpowiednie przygotowanie. Pamiętaj o tym, że herbata czarna, najlepiej smakuje parzona i pita w prawdziwej porcelanie.
A zatem, aby dobrze zaparzyć herbatę pomyśl o dobrej gatunkowej, liściastej formie tego specyfiku.
-
Kup baniak z wodą naturalną.
-
Zagotuj ją i przepłucz porcelanowy dzbanek.
-
Wsyp ok. 5 pełnych łyżeczek herbaty na litrowy dzbanek (1 łyżeczka na filiżankę herbaty).
-
Zalej wodą o temperaturze minimum 95 stopni.
-
Dobrze zaparzoną herbatę przelej do innego porcelanowego dzbanka, bez liści z naparu (możesz użyć sitko metalowe, ale ono niestety wpływa na smak herbaty).
-
Parz ok. 3 do 5 miniut.
-
Pij w filiżankach dosładzając - jeśli lubisz brązowym cukrem.
-
Herbatę czarną z Ceylonu najlepiej pić od godziny 15.00 do 18.00.