Napij się butterfly pea tea. Niebieska herbata Tajów jest idealna nie tylko na upały

Butterfly pea tea
Autor: Shutterstock Z kwiatów klitorii ternateńskiej Tajowie sporządzają butterfly pea tea

Butterfly pea tea ­urzeka wprost swoim waniliowo-karmelowym zapachem. Jest to tajski napar z kwiatów klitorii ternateńskiej. Ta tropikalna roślina zawiera mocny naturalny barwnik, który naparowi i potrawom, do których jest używana, nadaje niebieskolawendowy kolor. Do tego klitoria ternateńska ma działanie prozdrowotne. Dowiedzcie się z nami więcej o tej roślinie.

Niebieskie kwiaty otaczane kultem

Niebieskie kielichy klitorii ternateńskiej są tak piękne, że Tajki przyozdabiają nimi swoje włosy.

Z kwiatów przyrządzany jest też niebieski napar, znany w Europie jako butterfly pea tea. Niesamowity kolor nadaje mu niezwykły barwnik obecny w roślinie. Na bazie butterfly pea tea sporządzany jest kultowy drink, którym Tajowie witają swych gości. Nosi on nazwę nom dok auchan. Sporządza się go z dodatkiem miodu, kostek lodu oraz cytryny. Pod wpływem ostatniego wymienionego składnika – cytrynyniebieski kolor przechodzi w lila róż.

Prozdrowotne działanie klitorii ternateńskiej

Klitoria ternateńska jest uważana w Tajlandii oraz innych regionach Azji za roślinę prozdrowotną, chętnie wykorzystywaną w medycynie ajurwedyjskiej. Tajowie wierzą, że regularne picie naparu z kwiatów tej rośliny gwarantuje im długie życie w zdrowiu, wzmacniając układ odpornościowy, poprawiając wzrok i krążenie krwi, a także na zachowanie urody, bo doskonale wpływa na cerę i włosy.

Amerykańscy naukowcy dowiedli właściwości klitorii ternateńskiej poprawiające ogólne samopoczucie (działanie antydepresyjne i relaksujące), a także właściwości przeciwbólowe, zwłaszcza przy bólach menstruacyjnych. Substancje czynne zawarte w roślinie działają bowiem rozluźniająco na mięśnie gładkie.

Nie zostały natomiast udowodnione właściwości antynowotworowe klitorii ternateńskiej, choć wielu ufa w takie działanie tej rośliny.

Klitoria ternateńska w kuchni

Kwiaty klitorii ternateńskiej są chętnie wykorzystywane w kuchni tajskiej, a także malezyjskiej. Dzięki naturalnemu barwinkowi zawartemu w roślinie można stworzyć naprawdę spektakularne dania, np. niebieski ryż, któremu kwiaty klitorii ternateńskiej nadadzą słodkawo-ziołowy posmak, czy niebieskie sorbety albo zmieniające swą barwę, w zależności od dodatki soku z cytryny, napoje na bazie naparu z butterfly pea tea. Ostatnio media społecznościowe wręcz oszalały na punkcie klitorii ternateńskiej i można znaleźć wiele ciekawych sposobów wykorzystania jej kwiatów w różnych daniach. Z pewnością warte zainteresowania są już same napoje na bazie naparu z kwiatów, bo doskonale gaszą pragnienie, a wyglądają przy tym intrygująco.

Beszamel: Lemoniada
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE