KAWA PIĘCIU SMAKÓW. Dlaczego mogą pić ją nawet ci, którym kawa nie służy?
Tajemnica cudownych właściwości kawy pięciu smaków? Przyrządzanie jej według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian, dzięki czemu jest zdrowa i pozytywnie działa na nasz organizm. Jedynym minusem jest to, że jej przyrządzanie zajmuje sporo czasu.
Spis treści
Kawę parzoną zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian mogą pić nawet osoby, którym kawa nie służy. Usprawnia działanie organizmu, ponadto reguluje przemianę materii i jest lekarstwem na przejedzenie. Co ważne - jest dobra o każdej porze roku - zimą rozgrzewa organizm, a latem orzeźwia!
Kawa pięciu smaków swoje lecznicze właściwości zawdzięcza metodzie parzenia, która została opracowana według zasad kuchni pięciu przemian, w której bardzo ważna jest kolejność i czas dodawania kolejnych składników.
Przygotowanie:
- Na małym ogniu przez 2 minuty gotuj wodę.
- Następnie w odstępach 2 minut (cały czas gotując) dodawaj kolejno: szczyptę cynamonu, odrobinę imbiru, kilka goździków, łyżkę osolonej wody (szczyptą soli), kilka kropli soku z cytryny, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
- Gotuj całość przez ok 4 minuty.
- Na dno filiżanek daj miód (po łyżeczce).
- Rozlej kawę do filiżanek.
Kawę parzoną zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian mogą pić nawet osoby, którym kawa nie służy. Usprawnia działanie organizmu, ponadto reguluje przemianę materii i jest lekarstwem na przejedzenie. Co ważne - jest dobra o każdej porze roku - zimą rozgrzewa organizm, a latem orzeźwia!
Kawa pięciu smaków swoje lecznicze właściwości zawdzięcza metodzie parzenia, która została opracowana według zasad kuchni pięciu przemian, w której bardzo ważna jest kolejność i czas dodawania kolejnych składników.
Przygotowanie:
- Na małym ogniu przez 2 minuty gotuj wodę.
- Następnie w odstępach 2 minut (cały czas gotując) dodawaj kolejno: szczyptę cynamonu, odrobinę imbiru, kilka goździków, łyżkę osolonej wody (szczyptą soli), kilka kropli soku z cytryny, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
- Gotuj całość przez ok 4 minuty.
- Na dno filiżanek daj miód (po łyżeczce).
- Rozlej kawę do filiżanek.