Spis treści
Kawę parzoną zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian mogą pić nawet osoby, którym kawa nie służy. Usprawnia działanie organizmu, ponadto reguluje przemianę materii i jest lekarstwem na przejedzenie. Co ważne - jest dobra o każdej porze roku - zimą rozgrzewa organizm, a latem orzeźwia!
Kawa pięciu smaków swoje lecznicze właściwości zawdzięcza metodzie parzenia, która została opracowana według zasad kuchni pięciu przemian, w której bardzo ważna jest kolejność i czas dodawania kolejnych składników.
Przygotowanie:
- Na małym ogniu przez 2 minuty gotuj wodę.
- Następnie w odstępach 2 minut (cały czas gotując) dodawaj kolejno: szczyptę cynamonu, odrobinę imbiru, kilka goździków, łyżkę osolonej wody (szczyptą soli), kilka kropli soku z cytryny, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
- Gotuj całość przez ok 4 minuty.
- Na dno filiżanek daj miód (po łyżeczce).
- Rozlej kawę do filiżanek.
Kawę parzoną zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian mogą pić nawet osoby, którym kawa nie służy. Usprawnia działanie organizmu, ponadto reguluje przemianę materii i jest lekarstwem na przejedzenie. Co ważne - jest dobra o każdej porze roku - zimą rozgrzewa organizm, a latem orzeźwia!
Kawa pięciu smaków swoje lecznicze właściwości zawdzięcza metodzie parzenia, która została opracowana według zasad kuchni pięciu przemian, w której bardzo ważna jest kolejność i czas dodawania kolejnych składników.
Przygotowanie:
- Na małym ogniu przez 2 minuty gotuj wodę.
- Następnie w odstępach 2 minut (cały czas gotując) dodawaj kolejno: szczyptę cynamonu, odrobinę imbiru, kilka goździków, łyżkę osolonej wody (szczyptą soli), kilka kropli soku z cytryny, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
- Gotuj całość przez ok 4 minuty.
- Na dno filiżanek daj miód (po łyżeczce).
- Rozlej kawę do filiżanek.
