KAWA PIĘCIU SMAKÓW. Dlaczego mogą pić ją nawet ci, którym kawa nie służy?

2017-01-18 15:15

Tajemnica cudownych właściwości kawy pięciu smaków? Przyrządzanie jej według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian, dzięki czemu jest zdrowa i pozytywnie działa na nasz organizm. Jedynym minusem jest to, że jej przyrządzanie zajmuje sporo czasu.

kawa 5 smaków
Autor: Shutterstock Kawa 5 smaków jest przyrządzana według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian

Spis treści

  1. Przygotowanie:
  2. Przygotowanie:

Kawę parzoną zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian mogą pić nawet osoby, którym kawa nie służy. Usprawnia działanie organizmu, ponadto reguluje przemianę materii i jest lekarstwem na przejedzenie. Co ważne - jest dobra o każdej porze roku - zimą rozgrzewa organizm, a latem orzeźwia!

Kawa pięciu smaków swoje lecznicze właściwości zawdzięcza metodzie parzenia, która została opracowana według zasad kuchni pięciu przemian, w której bardzo ważna jest kolejność i czas dodawania kolejnych składników.

Przygotowanie:

  • Na małym ogniu przez 2 minuty gotuj wodę.
  • Następnie w odstępach 2 minut (cały czas gotując) dodawaj kolejno: szczyptę cynamonu, odrobinę imbiru, kilka goździków, łyżkę osolonej wody (szczyptą soli), kilka kropli soku z cytryny, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
  • Gotuj całość przez ok 4 minuty.
  • Na dno filiżanek daj miód (po łyżeczce).
  • Rozlej kawę do filiżanek.

Kawę parzoną zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian mogą pić nawet osoby, którym kawa nie służy. Usprawnia działanie organizmu, ponadto reguluje przemianę materii i jest lekarstwem na przejedzenie. Co ważne - jest dobra o każdej porze roku - zimą rozgrzewa organizm, a latem orzeźwia!

Kawa pięciu smaków swoje lecznicze właściwości zawdzięcza metodzie parzenia, która została opracowana według zasad kuchni pięciu przemian, w której bardzo ważna jest kolejność i czas dodawania kolejnych składników.

Przygotowanie:

  • Na małym ogniu przez 2 minuty gotuj wodę.
  • Następnie w odstępach 2 minut (cały czas gotując) dodawaj kolejno: szczyptę cynamonu, odrobinę imbiru, kilka goździków, łyżkę osolonej wody (szczyptą soli), kilka kropli soku z cytryny, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
  • Gotuj całość przez ok 4 minuty.
  • Na dno filiżanek daj miód (po łyżeczce).
  • Rozlej kawę do filiżanek.
Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa