Jedzenie i picie podczas zagranicznych podróży
Podróż w tropiki to wyzwanie dla naszego organizmu. W zupełnie nieznanym dla nas środowisku jesteśmy narażeni na atak chorobotwórczych wirusów i bakterii. Dla ochrony powinniśmy być zaszczepieni przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B oraz durowi brzusznemu. Co jeść i pić podczas zagranicznych podróży, a czego się wystrzegać?
Ugotuj, zaparz, obierz albo zapomnij
Wybierając dania podczas egzotycznej wycieczki bez wyjątku stosuj zasadę: „ugotuj, zaparz, obierz albo zapomnij”. Niech cię nie kuszą pachnące egzotyczne owoce na ulicznym straganie. Unikaj surowych i niedogotowanych potraw. Lepiej nie próbuj sałatki, w której skład wchodzą nieobrane owoce i warzywa. Strzeż się niedogotowanego mięsa i owoców morza.
Zapomnij o ulicznych jadłodajniach, dają tam posiłki przygotowane w złych warunkach sanitarnych. Nawet jak wydaje ci się, że wszystko jest w porządku, nie wiesz w czym myją naczynia (może w wiadrze z wodą i wycierają je brudną ścierką) i na co choruje kucharz.
W krajach o niskim poziomie higieny pij tylko butelkowane napoje, sprzedawane w fabrycznie zamkniętych opakowaniach lub świeżo przegotowane płyny. Uważaj też na napoje z kostkami lodu - gdy nie masz pewności, że lód został zrobiony z uzdatnionej wody, zrezygnuj drinka z lodem.
Na wszelki wypadek zabierz ze sobą leki przeciwbiegunkowe i na zatrucia. Nie kupuj ich na miejscu, badania wykazały, że w większości z nich nie ma substancji czynnej, więc nie leczą.