Jaka jest najdroższa kawa świata? Dlaczego jest tak droga?
Pochodząca z południowo-wschodniej Azji kawa luwak, czyli Kopi Luwak to najdroższa kawa świata. Cena za kilogram tego rarytasu przekracza często 750 euro! Nie każdy jednak wie, że ziarna, z których powstaje pyszny napój uzyskuje się z odchodów... drapieżnego zwierzęcia. Jak pozyskuje się kawę luwak i dlaczego jej cena jest tak wysoka?
Łaskun muzang - inaczej zwany cywetą lub luwakiem – choć jest wszystkożerny, na deser uwielbia schrupać... dobrą kawę.
Jest jednak wtedy bardzo wybredny – gustuje jedynie w najlepszych owocach kawowca lub jego najbardziej dorodnych ziarnach. Rozkoszuje się nimi przez chwilę, połyka, po czym częściowo trawi (jedynie miąższ) i wydala.
Hodowcy łaskunów tylko czekają na ten moment! Zbierają cenne kupy, zawierające pozbawione naturalnej goryczy ziarna kawy.
Po tym następuje długi proces jej czyszczenia oraz suszenia, a następnie prażenia uzyskanych z niej ziaren. Takie ziarna, niczym nieskażone, są mielone i pakowane, po czym trafiają na rynek jako Kopi Luwak.
Jak zapewniają amatorzy kawy, delikatny smak tego napoju jest wart nie tylko swojej ceny, ale i przymknięcia oka na dziwny sposób jego uzyskiwania. Zwłaszcza, że rocznie plantatorzy z Indonezji, Filipin i Wietnamu uzyskują zaledwie 300-400 kg cennego proszku.