Jak dobrać wino do sera? Jak łączyć wina i sery? SPRAWDZONE PORADY
Wio i ser to para znana i lubiana od stuleci. Jak właściwie dobrać wino do sera? Zdolność łączenia wina i serów to niezwykle cenna umiejętność. Dobranie smakowitych trunków do odpowiednich gatunków sera, potrafi urozmaicić każde eleganckie przyjęcie.
Spis treści
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, którą jednak trudno połączyć. Umiejętny dobór trunków do różnych gatunków sera pozwala w pełni cieszyć się bogactwem smaku i harmonią obu składników. Jak stworzyć doskonałą kompozycję?
Nieprawdą jest, że najlepszą parą dla wszystkich rodzajów sera jest jakiekolwiek wino czerwone – zdradza nam krytyk winiarski i redaktor naczelny magazynu „Wino” Tomasz Prange-Barczyński – Często zdecydowanie lepszym wyborem jest wino białe lub słodkie.
Ekspert przestrzega także:– Dość częstym błędem jest także podawanie tak zwanej deski serów, czyli wielu rodzajów sera tylko z jednym typem wina. W domowej praktyce zdecydowanie lepiej jest wybrać jeden gatunek sera i wypić do niego właściwie dobrane wino.
Jak dobrać wino do sera? Przykład
Dostępne w Polsce sery Emmentaler, o łagodnie orzechowym smaku oraz delikatnie pikantny Maasdamer doskonale komponują się z górskim, owocowo-mineralnym winem Pinot Bianco Schulthauser 2011 z Adygi (St. Michele Appiano). Kaaslander Premium z nutą owoców wiśni fantastycznie łączy się z dojrzałym i bardzo wyrazistym trunkiem Aglianico Contado 2007 z południowych Włoch, z regionu Molise (Di Majo Norante). Natomiast sery pleśniowe świetnie współgrają ze słodkim, białym winem z podsuszanych winogron Recioto di Soave Vernus 2008 (Sartori).
Dobierając wino do serów, warto skorzystać z porad profesjonalistów, jednak nie wolno nam zapominać, że najlepszym sędzią łączenia smaków jest zawsze nasze podniebienie.