Jak dobrać wino do sera? Jak łączyć wina i sery? SPRAWDZONE PORADY

2017-08-31 14:38

Wio i ser to para znana i  lubiana od stuleci. Jak właściwie dobrać wino do sera? Zdolność łączenia wina i serów to niezwykle cenna umiejętność. Dobranie smakowitych trunków do odpowiednich gatunków sera, potrafi urozmaicić każde eleganckie przyjęcie.

Jak dobrać wino do sera? Jak łączyć wina i sery? SPRAWDZONE PORADY
Autor: Shutterstock Warto wiedzieć, że podając na desce serów różne gatunki serów, powinniśmy podać też różne gatunki wina.

Spis treści

  1. Jak dobrać wino do sera? Przykład
  2. Jaki ser pasuje do jakiego wina? LISTA (kliknij!)

Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, którą jednak trudno połączyć.  Umiejętny dobór trunków do różnych gatunków sera pozwala w pełni cieszyć się bogactwem smaku i harmonią obu składników. Jak stworzyć doskonałą kompozycję?

Nieprawdą jest, że najlepszą parą dla wszystkich rodzajów sera jest jakiekolwiek wino czerwone – zdradza nam krytyk winiarski i redaktor naczelny magazynu „Wino” Tomasz Prange-Barczyński – Często zdecydowanie lepszym wyborem jest wino białe lub słodkie. 

Ekspert przestrzega także:– Dość częstym błędem jest także podawanie tak zwanej deski serów, czyli wielu rodzajów sera tylko z jednym typem wina. W domowej praktyce zdecydowanie lepiej jest wybrać jeden gatunek sera i wypić do niego właściwie dobrane wino.

Jak dobrać wino do sera? Przykład

Dostępne w Polsce sery Emmentaler, o łagodnie orzechowym smaku oraz delikatnie pikantny Maasdamer doskonale komponują się z górskim, owocowo-mineralnym winem Pinot Bianco Schulthauser 2011 z Adygi (St. Michele Appiano). Kaaslander Premium z nutą owoców wiśni fantastycznie łączy się z dojrzałym i bardzo wyrazistym trunkiem Aglianico Contado 2007 z południowych Włoch, z regionu Molise (Di Majo Norante). Natomiast sery pleśniowe świetnie współgrają ze słodkim, białym winem z podsuszanych winogron Recioto di Soave Vernus 2008 (Sartori).

Dobierając wino do serów, warto skorzystać z porad profesjonalistów, jednak nie wolno nam zapominać, że najlepszym sędzią łączenia smaków jest zawsze nasze podniebienie.

Jaki ser pasuje do jakiego wina? LISTA (kliknij!)