Czy drewniana łyżka w kuchni jest (nie)bezpieczna dla zdrowia?
Drewniana łyżka jest niezastąpiona w każdej kuchni. Nie rysuje dna garnka i patelni. Nie rozpuści się w ukropie. Zawsze ma neutralną temperaturę. Czy jest bezpieczna? Niektórzy uważają, że może być niehigieniczna. Obalamy mity i wyjaśniamy.
Spis treści
- Pięć powodów, dlaczego warto używać drewnianej łyżki w kuchni
- Czy drewniana łyżka w kuchni jest bezpieczna dla zdrowia?
- Jak dbać o drewnianą łyżkę?
Drewniane łyżki towarzyszą nam w kuchni od zarania dziejów. Trudno bez nich się obejść. Należą do ulubionych kuchennych utensyliów szefów kuchni. Jednak od czasu do czasu podważa się zasadność używania w kuchni łyżki z drewna. Podobno korzystanie z drewnianej łyżki jest niehigieniczne i może być niebezpieczne dla zdrowia. Okazuje się jednak, że obawy są przesadzone.
Pięć powodów, dlaczego warto używać drewnianej łyżki w kuchni
Łyżka powinna być wykonana z twardego gatunku drewna. Wtedy jest wytrzymała. Będzie nam długo służyć. Doskonałe są łyżki z topoli, buku, dębu, bambusa. Warto mieć chociaż jedną taką łyżkę w kuchni, ponieważ:
- Drewniana łyżka nie rysuje powierzchni miękkich z aluminium i miedzi. Nie uszkodzi również powłok nieprzywierających. Ani ceramicznych, ani teflonowych.
- Łyżka z drewna ma zawsze neutralną temperaturę. Zanurzona w potrawie nie wywołuje szoku termicznego.
- Nie parzy w dłoń.
- Jest odporna na ciepło. Nie ulega uszkodzeniu nawet w wysokich temperaturach.
- Ma neutralny odczyn chemiczny. Nie reaguje z potrawami kwaśnymi.
Czy drewniana łyżka w kuchni jest bezpieczna dla zdrowia?
Głównym zarzutem pod adresem łyżek wykonanych z drewna jest ich porowatość. To prawda, że drewno nasiąka płynami. Badania ostatnich lat dowodzą, że wchłonięte ciecze nie wydostają się na zewnątrz. We wnętrzu drewnianego surowca nie rozmnażają się również bakterie i wirusy. Zatem łyżki wykonane z twardych gatunków drewna są absolutnie bezpieczne i higieniczne.
Jak dbać o drewnianą łyżkę?
Łyżkę wykonaną z drewna wystarczy dobrze umyć ciepłą wodą z detergentem. Nowe łyżki należy natrzeć olejem jadalnym. Im częściej używacie łyżki, tym dłużej będzie wam służyć. Wilgoć i tłuszcze z potraw konserwują drewno.