Beaujolais nouveau: co to jest, kiedy jest sezon na beaujolais nouveau?
Hasło "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" pojawia się każdego roku w trzeci czwartek listopada w restauracjach, winiarniach czy kawiarniach z dobrym winem. To znak, że młode wino z regionu Beaujolais jest już dostępne na rynku. Czym wyróżnia się beaujolais nouveau?
Czym jest beaujolais nouveau, kiedy jest dzień beaujolais nouveau?
Beaujolais nouveau to młode wino z regionu Beaujolais. Dojrzewa już w 6 tygodni po winobraniu. Z uwagi na to i interesy winiarzy, od 1985 roku każdy trzeci czwartek listopada to święto beaujolais nouveau. Beaujolais nouveau jest tego dnia pite masowo już na całym świecie!
Wino beaujolais nouveau wyróżnia się fiołkową barwą, lekkim, cierpkim smakiem oraz aromatem trawy i kwiatów polnych. Nie nadaje się do przechowywania i dojrzewania, należy więc je wypić jak najszybciej po zakupie i, tak naprawdę, nie później niż 31 sierpnia następnego roku po zbiorze.
Oprócz beaujolais nouveau istnieje również wino beaujolais primeur, które można oferować do 31 stycznia następnego roku po zbiorze. Uznawane jest ono za lepsze niż beaujolais nouveau, ale jest rzadko spotykane w Polsce.
Wina beaujolais są wytwarzane ze szczepu Gamay. Rzadko spotykane białe beaujolais wytwarza się ze szczepu Chardonnay.
Tradycja święta beaujolais nouveau pochodzi z Lyonu, gdzie od lat w trzeci czwartek listopada otwiera się beczki z buzującym jeszcze młodym winem i podaje się je do prostych potraw. Dzięki staraniom miejscowych winiarzy od 1985 roku trzeci czwartek listopada jest oficjalnie uznanym przez francuski rząd dniem beaujolais nouveau.