1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS]
Zaskakujące odkrycie kulinarno-archeologiczne. W skansenie pod Kazimierzem Dolnym odnaleziono garnek z zupą z X wieku!!! Zdradzamy, co jadali nasi przodkowie. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odtworzył tajemniczą potrawę, w której nie było grama mięsa. Czyżby nasi przodkowie byli wegetarianami???
Składniki na 4 osoby:
100 g zielonej soczewicy
3 litry wody
3 żółtka
2 łyżki masła
sól
100 g kaszy jęczmiennej
100 g kaszy jaglanej
pęczek szczawiu i pokrzywy
garść listków lebiody
biały pieprz
100 ml kwaśnej śmietany
świeża mięta do smaku
Kasze i soczewicę opłukać na sicie, w dużym rondlu rozpuścić masło i podsmażyć na nich kaszę i soczewicę. Zalać wodą i gotować ok. 20.
W tym czasie opłukać i pokroić szczaw, pokrzywę, lebiodkę. Wrzucić do gotujących się kasz, wymieszać i gotować jeszcze ok. 6 minut, zestawić z ognia.
Żółtka wymieszać w kubeczku ze śmietaną, solą i pieprzem, wlać do niego odrobinę gorącej zupy, aby się zahartowały. Wymieszać, dodać jeszcze trochę zupy. Gdy śmietana w kubeczku będzie już gorąca wlać ją do zupy, wymieszać i zagotować na krótko na wolnym ogniu.
Polewkę podawać posypaną świeżymi listkami mięty.