1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS]

2020-10-05 11:58

Zaskakujące odkrycie kulinarno-archeologiczne. W skansenie pod Kazimierzem Dolnym odnaleziono garnek z zupą z X wieku!!! Zdradzamy, co jadali nasi przodkowie. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odtworzył tajemniczą potrawę, w której nie było grama mięsa. Czyżby nasi przodkowie byli wegetarianami???

1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS I WIDEO]
Autor: x-news 1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS I WIDEO] w Dzień Dobry TVN

Składniki na 4 osoby:

100 g zielonej soczewicy

3 litry wody

3 żółtka

2 łyżki masła

sól

100 g kaszy jęczmiennej

100 g kaszy jaglanej

pęczek szczawiu i pokrzywy

garść listków lebiody

biały pieprz

100 ml kwaśnej śmietany

świeża mięta do smaku

Kasze i soczewicę opłukać na sicie, w dużym rondlu rozpuścić masło i podsmażyć na nich kaszę i soczewicę. Zalać wodą i gotować ok. 20.

W tym czasie opłukać i pokroić szczaw, pokrzywę, lebiodkę. Wrzucić do gotujących się kasz, wymieszać i gotować jeszcze ok. 6 minut, zestawić z ognia. 

Żółtka wymieszać w kubeczku ze śmietaną, solą i pieprzem, wlać do niego odrobinę gorącej zupy, aby się zahartowały. Wymieszać, dodać jeszcze trochę zupy. Gdy śmietana w kubeczku będzie już gorąca wlać ją do zupy, wymieszać i zagotować na krótko na wolnym ogniu.

Polewkę podawać posypaną świeżymi listkami mięty.