Placki z jabłkami: hit na śniadanie dla dziecka w każdym wieku

Placki z jabłkami: hit na śniadanie dla dziecka w każdym wieku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne placki z jabłkami idealnie pasują na śniadanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli pielęgnujecie w sobie to urocze dziecko, którym kiedyś byliście, to placki z jabłkami są właśnie dla nas. Delikatne, rozpływające się w ustach z kawałkami kwaskowego jabłka i obowiązkowo suto oprószone cukrem pudrem. Macie chandrę, doła, spleen? Koniecznie usmażcie sobie placki z jabłkami. Ta dawka węglowodanów pocieszy Was w oka mgnieniu. 

Składniki

  • 3 jabłka

  • 1 szklanka mąki pszennej lub bezglutenowej

  • 1,5 szklanki mleka, mleka bez laktozy lub napoju owsianego

  • 2 jajka

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego

  • cukier puder do dekoracji

  • śmietana 18% (opcjonalnie)

  • miód pszczeli (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę lub na cienkie półplasterki.

  • Jajka mieszamy z solą. Dolewamy mleko lub napój owsiany i ponownie mieszamy.

  • Dodajemy porcjami mąkę i miksujemy.

  • Jeśli ciasto jest za gęste dolewany mleka lub napoju owsianego.

  • Dodajemy pokrojone jabłka.

  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę tłuszczu i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

  • Przed kolejną porcją placków dodajemy 1 łyżką tłuszczu.

  • Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.

  • Placki można podać ze kwaśną śmietaną i miodem. Palce lizać!

Kilka ważnych uwag na temat smażenia placków z jabłkami

  • Do ciasta nie dodaję cukru. Cukier podczas smażenia karmelizuje się szybciej niż mąka, dlatego placki się przypalają. Wolę uniknąć goryczy przypalonego cukru.

  • Placki smażę na patelni rozgrzanej na średnim ogniu. 

  • Tłuszcz dodaję na patelnię porcjami. Placki niestety mają tendencję do wypijania go, więc im mniej tym lepiej. 

  • Placki zaraz po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.

  • Jeśli robię dużą porcję placków dla mojej ośmioosobowej wielopokoleniowej rodziny, to podczas smażenia już gotowe placki trzymam w piekarniku rozgrzanym do 50°C. 

  • Placki można usmażyć z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku. Placki należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewać 4-6 minut w temperaturze 200°C.

Ocena: 3,0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).