Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Placki z jabłkami: hit na śniadanie dla dziecka w każdym wieku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Delikatne placki z jabłkami idealnie pasują na śniadanie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jeśli pielęgnujecie w sobie to urocze dziecko, którym kiedyś byliście, to placki z jabłkami są właśnie dla nas. Delikatne, rozpływające się w ustach z kawałkami kwaskowego jabłka i obowiązkowo suto oprószone cukrem pudrem. Macie chandrę, doła, spleen? Koniecznie usmażcie sobie placki z jabłkami. Ta dawka węglowodanów pocieszy Was w oka mgnieniu.
Składniki
3 jabłka
1 szklanka mąki pszennej lub bezglutenowej
1,5 szklanki mleka, mleka bez laktozy lub napoju owsianego
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju lub masła klarowanego
cukier puder do dekoracji
śmietana 18% (opcjonalnie)
miód pszczeli (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę lub na cienkie półplasterki.
Jajka mieszamy z solą. Dolewamy mleko lub napój owsiany i ponownie mieszamy.
Dodajemy porcjami mąkę i miksujemy.
Jeśli ciasto jest za gęste dolewany mleka lub napoju owsianego.
Dodajemy pokrojone jabłka.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę tłuszczu i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przed kolejną porcją placków dodajemy 1 łyżką tłuszczu.
Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.
Placki można podać ze kwaśną śmietaną i miodem. Palce lizać!
Kilka ważnych uwag na temat smażenia placków z jabłkami
Do ciasta nie dodaję cukru. Cukier podczas smażenia karmelizuje się szybciej niż mąka, dlatego placki się przypalają. Wolę uniknąć goryczy przypalonego cukru.
Placki smażę na patelni rozgrzanej na średnim ogniu.
Tłuszcz dodaję na patelnię porcjami. Placki niestety mają tendencję do wypijania go, więc im mniej tym lepiej.
Placki zaraz po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.
Jeśli robię dużą porcję placków dla mojej ośmioosobowej wielopokoleniowej rodziny, to podczas smażenia już gotowe placki trzymam w piekarniku rozgrzanym do 50°C.
Placki można usmażyć z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku. Placki należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewać 4-6 minut w temperaturze 200°C.