Jak zrobić placki ziemniaczane na różne sposoby?
Chętnie odmienilibyście tradycyjny smak placków ziemniaczanych, a nie wiecie, jak to zrobić? Oto kilka propozycji, by placki ziemniaczane nabrały wyjątkowego smaku.
Spis treści
Podstawowe ciasto na placki ziemniaczane to surowe ziemniaki stare na tarce o małych oczkach albo większych – wtedy mają postać wiórków (po usmażeniu ciekawie chrupiących). Do tego jajko i trochę mąki. Nudne? A więc spróbujcie placków ziemniaczanych z różnymi dodatkami. Musi być ich taka ilość, by nie przytłumiły smaku ziemniaków.
Pomysły na placki ziemniaczane z warzywami
Do ciasta podstawowego dodajemy cebulę z czerwoną papryką podduszone na oleju.
Do posiekanej cebuli wrzucamy garść pokrojonych świeżych grzybów, dusimy i dodajemy do ciasta ziemniaczanego.
100 g kapusty kiszonej odciskamy, siekamy i mieszamy razem z ciastem na placki ziemniaczane.
Marchewkę, połowę selera i małą cukinię ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta (nie więcej niż ¼ jego objętości).
Surową cebulę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta na placki ziemniaczane razem z tartym żółtym serem.
Pomysły na placki ziemniaczane z nietypowymi dodatkami
Do wody odlanej z ciasta na placki ziemniaczane (jeśli ziemniaki były wodniste) wsypujemy kilka łyżek płatków owsianych; po 10 minutach, gdy rozmiękną, dodajemy do ciasta podstawowego.
Świeże zioła: pietruszkę, tymianek, majeranek i cebulkę dymkę siekamy i mieszamy z ciastem ziemniaczanym.
Czosnek utarty z solą mieszamy z bułką kajzerką pokrojoną na małe kawałeczki i dodajemy do ciasta.
Podstawowe ciasto na placki ziemniaczane mieszamy z dwoma startymi na tarce jabłkami.
Amatorzy dań mięsnych także mogą eksperymentować i dodawać do ciasta pokrojony wędzony albo przesmażony boczek, kiełbasę, parówki.