Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem
      2020-12-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Empanadas to kruche, pieczone pierożki rodem z Ameryki Południowej. Można je wypełnić dowolnym farszem - mięsnym bądź warzywnym. Proponujemy dziś wersję bezmięsną z farszem ze szparagami, karczochami i fankułem. Składniki nieco ekskluzywne, ale do dostania w dobrych delikatesach, tworzą farsz o niecodziennym smaku i aromacie.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
 - ¼ szklanki białej cebuli pokrojonej w kostkę
 - 1 posiekana szalotka
 - 1 pokrojona w kostkę bulwa fenkułu
 - 6 szparagów pokrojonych w drobne części (mogą być marynowane lub mrożone)
 - 6 karczochów z puszki (w oliwie z oliwek)
 - 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu
 - 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 8 trójkątów)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, fenkuł, i szparagi. Gotuj aż zmiękną.
 - Dodaj drobno pokrojone karczochy i estragon. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
 - Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
 - Rozłóż ciasto francuskie i wykrój 8 podłużnych trójkątów.
 - Wypełnij każdy z nich łyżką farszu. Zwiń w rogalik i uszczelnij rogi.
 - Piecz przez 15 minut. Serwuj na gorąco z kieliszkiem białego wina.