Rogaliki z makiem - chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację

Rogaliki z makiem - chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rogaliki z makiem to najlepsze pieczywo do słodkiego śniadania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Własnoręcznie upieczone pieczywo to gwarancja, że w naszym chlebie, bułce czy rogaliku nie będzie sztucznych barwników, konserwantów ani polepszaczy smaku. Wystarczy odrobina cierpliwości czasu, by z naszych rąk wyszło pieczywo, które będzie tak smaczne, że zniknie w mgnieniu oka.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej

  • 2 małe jajka

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 1,5 łyżki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 1 szklanka letniego mleka

  • 60 g roztopionego masła

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

  • mak lub sezam do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.  Drożdże świeże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką).

  • Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione, ale już wystudzone masło. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

  • Po wyrobieniu na sprężystą masę przykryj ręczniczkiem i pozostaw w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu). Rozwałkuj ciasto i wytnij 12 trójkątów. Zwiń je jak naleśniki.

  • Rogaliki ułóż na blaszce, odstaw aż do czasu, gdy podwoją objętość. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.  Rogaliki piecz w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.

Ocena: 4,3