Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową

2021-03-29
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową
Autor: Wydawnictwo Burda
łatwy
20 min
4

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową to potrawa inspirowana południowoamerykańskim chimichurri - aromatycznym sosem, który sprawdza się także jako marynata - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Istnieją sprzeczne teorie na temat tego, gdzie i kiedy wymyślono ten sos, ale korzenie ma on w Argentynie i Urugwaju, stamtąd trafił do Meksyku i rozniósł się po całym świecie. 

 

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart, Happy Food 2.0: Co jeść by szczęśliwie żyć?, wyd. Burda Media

 

Przepis pochodzi z książki szwedzkich autorów Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta „Happy Food 2.0: Co jeść by szczęśliwie żyć?” wydanej przez Burda Media

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczak
  • 3 łyżki soli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-6 pomidorów
  • 4/5 szklanki ugotowanej pełnoziarnistej kaszy orkiszowej
  • 1 paczka świeżego szpinaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek oregano
  • 1 pęczek tymianku
  • 1-2 łyżki octu sherry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  • Natrzyj kurczaka solą, wgnieć ją porządnie w skórkę.
  • Ułóż kurczaka z cytryną w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
  • Obniż temperaturę do 175°C.
  • Polej kurczaka wodą i piecz kolejne 30 minut. Co 5 minut polewaj mięso sosem z dna naczynia.
  • Wyjmij kurczaka z piekarnika i zostaw na 10 minut.
  • Odetnij pierś i odłóż na bok skrzydełka.
  • Odetnij udka i zachowaj korpus.
  • Obierz czerwoną cebulę i czosnek, pokrój je cienko w plasterki. Pokrój chili.
  • Podsmaż pokrojone warzywa 1-2 minuty na oliwie.
  • Pokrój pomidory w kawałki o bokach 3x3 cm i podsmaż z cebulą i czosnkiem jakąś minutę.
  • Dodaj ugotowaną kaszę i miesza, aż się zagrzeje, dodaj szpinak i zioła. 
  • Dopraw do smaku octem sherry i solą.
  • Podawaj z pieczonymi udkami kurczaka. 
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart