Schab ze śliwką - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]

Schab ze śliwką - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab ze śliwką - upiecz go na święta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab ze śliwką  według przepisu Magdy Gessler można podawać na zimno i na ciepło. Sprawdź, jak popularny schab z suszonymi śliwkami przyrządza słynna restauratorka, że jest on tak kruchy i aromatyczny. Oto schab ze śliwką według przepisu Magdy Gessler. Danie numer jeden na świątecznym stole!

 

 

Składniki

  • schab bez kości

  • suszone śliwki

  • liść laurowy

  • ziele angielskie w kulkach

  • sól

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso dokładnie umyj i osusz.

  • Znajdź środek mięsa i  ostrym nożem wytnij spory otwór ciągnąć go przez całą długość mięsa.

  • Do otworu wciśnij śliwki suszone, próbując równomiernie rozłożyć je w środku.

  • Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem, aby pokryć cały schab.

  • Schab włóż do rękawa do pieczenia mięsa. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie do środka i zamknij szczelnie rękaw.

  • Przełóż mięso zamknięte w folii do naczynia żaroodpornego i piecz mięso w temperaturze 190ºC przez ok. 70 minut.

  • Mięso podaj na ciepło do obiadu z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.

Więcej o tradycjach kuchni polskiej

Dzieje łakomstwa i obżarstwa, Adrianna Ewa Stawska, wyd. Harde, 2019

 

 

 

 

„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.

Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.

Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”

Ocena: 2,2