Piersi kaczki - jak przyrządzić?

2024-11-19
PUF
Piersi kaczki - jak przyrządzić?
Autor: Shutterstock Piersi z kaczki są proste i szybkie do przygotowania - można je jeść na ciepło i  na zimno
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Piersi z kaczki doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąska. Ich ciemne mięso, o szlachetnym, wytrawnym smaku przypominającym dziczyznę, nie wymaga intensywnego doprawiania. Wyśmienicie łączy się z owocami, takimi jak żurawina, jabłka czy pomarańcze.

Jak zrobić pierś z kaczki?

Przepis na pierś z kaczki nie jest skomplikowany, a tak przyrządzony drób jest naprawdę wyśmienity.

Pamiętaj, że czasy smażenia piersi kaczki mogą się różnić w zależności od grubości mięsa  i preferencji dotyczących stopnia wysmażenia. Ważne jest, aby dokładnie obserwować proces smażenia, aby uzyskać pożądany efekt.

Jedynym haczykiem podczas przygotowania tego dania jest konieczność zaufania przepisowi i dokładne pilnowanie czasu przebywania piersi z kaczki w piekarniku. Pierś z kaczki pieczona  jest bowiem wyśmienita, jeśli nie przeciągniemy czasu pieczenia. Gdy to zrobimy, mięso ponownie stwardnieje.

Po zakończeniu pieczenia, pozostaw piersi kaczki do odpoczynku przez kilka minut przed krojeniem. To pozwoli sokom na równomierne rozprowadzenie się w mięsie, co utrzyma je soczystym.

Piersi z kaczki pieczone w piekarniku są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Soczyste mięso po wystygnięciu można kroić na plastry i podawać jako przystawkę. Nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie się prezentuje na półmisku.

Zajrzyj  do naszej galerii (pod materiałem wideo) i zobacz inne przepisy na dania z kaczki

SKŁADNIKI

  • piersi kacze, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włącz piekarnik na 200 stopni.
  • W czasie nagrzewania przygotuj piersi: umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natnij w sporą kratkę (1 cm na 1 cm), w nacięcia wetrzyj sól, pieprz i majeranek.
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię połóż mięso skórą do dołu i smaż 4 do 5 minut. Kiedy skórka zbrązowieje i stanie się chrupiąca, przełóż piersi na drugą stronę i smaż jeszcze cztery minuty.
  • Potem przełóż mięso do brytfanki i włóż do rozgrzanego pieca - na 10-13 minut, jeśli masz grzałki z dołu i góry; w gazowym kaczka musi "posiedzieć" dwa razy dłużej.
  • Możesz dołożyć jabłka - przekrojone na pół i wypełnione majerankiem, tak przygotowane połówki złóż ze sobą i zawiń w folię. Potem wyjmij mięso i przez cztery minuty daj mu odpocząć (to konieczne!).
  • W międzyczasie przygotuj sałatę z sosem winegret i pieczywo. Teraz mięso pokrój w plastry, ułóż wszystko artystycznie na talerzu i gotowe!
5 zasad, jak upiec mięso
PUF