Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka a la bruschetta w stylu keto, to dobry patent na soczyste filety drobiowe. Piersi kurczaka zapieczone pod warstwą mozzarelli i siekanych pomidorów smakują jak żadne inne. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka, po około 170 g każda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- ½ łyżeczka soli
- oraz
- 3/4 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
- 1 ½ cup pomidorów pokrojonych
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 posiekana mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
- ½ łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przełóż piersi z kurczaka do naczynia do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
- Do małej miski dodaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, przyprawy włoskie i sól i wymieszaj. Polać kurczaka i obtoczyć.
- Odstaw kurczaka na 10 minut, a piekarnik rozgrzej do 200C.
- Umieść kurczaka w piekarniku i piecz przez 25-30 minut.
- Gdy kurczak się piecze, wymieszaj posiekane pomidory z przyprawami.
- Gdy kurczak jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i posyp mozzarellą. Na wierzch wyłóż mieszankę siekanych pomidorów i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił, a pomidory podgrzały.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?