Pałki kurczaka w coli: tylko 3 składniki i 20 minut, aby zajadać się pysznymi nóżkami. Palce lizać!

Pałki kurczaka w coli to jedno z tych pysznych dań, po których palce obliżesz aż do łokci! Cola zmiękcza mięso kurczaka podczas gotowania, nadając jednocześnie pyszny karmelowy smak. Połącz z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem i warzywami, takimi jak brokuły, aby otrzymać niebanalny posiłek w ekspresowym tempie! Do przygotowania dania możesz użyć ulubionego smaku coli, także bez cukru! Zachęcam do wypróbowania przepisu na podudzia kurczaka w stylu chińskim!
Wskazówki jak przyrządzić najlepsze pałki kurczaka
Moim zdaniem najlepsze są podudzia z kurczaka, ale możesz również w ten sposób przyrządzić skrzydełka.
Do przygotowania lepkiego sosu idealnie nadaje się cola, ale również pepsi lub jakikolwiek inny napój o podobnym smaku. Co zaskakujące również napój bez cukru. Chodzi tu o smak karmelu, jaki zawiera napój.
Dla moich dzieci posypuję pałki posiekanym szczypiorem cebuli dymki. Dla dorosłych prażonym sezamem i drobno pokrojonym chili. Idealnie pasuje do nich ryż lub ziemniaki oraz brokuły ugotowane na półtwardo lub sałatka coleslaw.
SKŁADNIKI
- 10-12 pałek kurczaka, podudzi ze skórą
- 100 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
- 250 ml (1 szklanka) coli lub napoju tego rodzaju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oraz posiekany szczypior, papryczka chili lub inne dodatki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na dużej patelni.
- Dodaj kawałki kurczaka i smaż 5 minut, obracając co minutę lub dwie, aby uzyskać równomierne zarumienienie.
- Na patelnię dodaj sos sojowy i colę, zagotuj.
- Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Sos powinien zgęstnieć, ale jeśli nie, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 1-3 minuty.
- Przełóż na talerz i polej sosem.
- Udekoruj szczypiorem lub chili. Smacznego!