Domowy gyros z piekarnika. Sprytny sposób na kebab, jak z restauracji
2022-09-23
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Domowy gyros z piekarnika to sprytny sposób na kebab, jak z restauracji. Przygotujecie gyros w 10 minut, a upieczecie w 1 godzinę. Koniec z wielogodzinnym doglądaniem wolno pieczonego mięsa. Wystarczy wykorzystać trik na pieczenie w formie keksowej. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem tego pysznego kebabu!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
- 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa lub kebabu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 forma keksowa o długości około 30 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdy filet z udka pokroić na 3 kawałki.
- Wymieszać przyprawę do gyrosa lub kebabu z mąką ziemniaczaną i olejem.
- Mięso z udek zalać mieszaniną przypraw i oleju. Wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty przyprawami.
- Formę keksową posmarować olejem. Mięso układać w formie kawałek obok kawałka, na zakładkę i dość ściśle. Na koniec dobrze ugnieść mięso, dociskając od góry.
- Wstawić formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Następnie wyjąć mięso z formy i kroić w cienkie paseczki.
- Podawać w bułce, placku lub z ryżem i świeżymi warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne