Pasty do kanapek - proste, eleganckie, pyszne! Przepisy Agaty Wojdy [WIDEO]

Pasty do kanapek - proste, eleganckie, pyszne! Przepisy Agaty Wojdy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Leszek Molski

Delikatne, dobrze doprawione pasty do kanapek rewelacyjnie smakują ze świeżym pieczywem.

Pasta do kanapek - wydaje się, że to kulinarny banał. Ale niesamowicie pyszna pasta i świeże pieczywo idealnie nadają się do zabrania na piknik, jako startery na majowym grillu czy jako przystawki podczas brunchu. Szczególnie, jeśli zrobisz pasty z przepisów Agaty Wojdy, szefowej  kuchni hotelu Bellotto!

 

Mus z kurzych wątróbek z jabłkiem i pigwówką

  • 0,5 kg oczyszczonych, osuszonych wątróbek drobiowych

  • 50 ml nalewki z pigwowca, mirabelek lub cytrynówki

  • 1 średnia cebula

  • 1 winne jabłko

  • 150 ml śmietanki 40%

  • ½ wędzonej suszonej papryki

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • szczypta gałki

  • szczypta cynamonu

  • sól cytrynowa

  • sól zwykła

  • 1 łyżka masła

  • 1 płaska łyżka masła klarowanego, gęstego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki oprószamy wędzoną papryką, odstawiamy. Cebulę drobno kroimy, podobnie też obrane jabłko.

  • Na patelnię wkładamy klarowane masło, dodajemy najpierw cebulę, a po 3 minutach jabłko. Pozostawiamy na kolejne 3 minuty. Zdejmujemy.

  • Dajemy na nową patelnię masło, wątróbkę, cynamon, cukier i obsmażamy. Po 2 minutach podpalamy ostrożnie wlewając nalewkę, solimy i przez minutę trzymamy na ogniu.

  • Przekładamy gorące do malaksera, dodajemy jabłka z cebulą i rozdrabniamy na aksamitny mus. Użyłam ręcznego blendera i wysokiego naczynia.

  • Przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni. Studzimy.

  • Dopiero, gdy mus będzie całkowicie zimny ubijamy na sztywno kremówkę z odrobiną soli i gałki. Łączymy niezwykle delikatnie z wątróbkowym musem.

  • Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Serwujemy, gdy odpocznie, np. na grzance posmarowanej wcześniej chrzanowym twarożkiem.

  • Idealny serwis: maślana grzanka z musem z porcją konfitury z gruszek i posypką z chrupiącej uprażonej cebuli lub grzanka z serkiem chrzanowym i łyżka musu.

Mus z wędzonego pstrąga

  • ok. 250 g filetu wędzonego pstrąga bez skóry i ości

  • 1 mała, słodka biała cebula

  • 1 czubata łyżka majonezu

  • 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól, pieprz świeżo mielony, cukier

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porwij pstrąga na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia do blendowania. Dodaj sok z cytryny, majonez i jogurt. Zmiksuj na gładką masę doprawiając pieprzem i solą.

  • Cebulę posiekaj w najdrobniejszą kostkę i łyżką wmieszaj do pstrąga. Przykryj i odstaw do lodówki, aby lekko stężało.

  • Serwujemy na grzankach razowych, z carpaccio z kalarepki lub buraka.

Pasta z gotowanych jaj, kiełbasy krakowskiej i musztardy gorczycowej

  • 4 ugotowane na twardo jajka

  • 200 g obranej kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy

  • 2 łyżki drobnego, posiekane szczypioru

  • sól, pieprz w młynku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy kiełbasę.

  • Jajka ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, mieszamy z majonezem, kiełbasą i musztardą na gładką masę.

  • Dodajemy szczypior, świeżo mielony pieprz i doprawiamy solą.

  • Alternatywa: szynka gotowana lub konserwowa, odrobina chrzanu, jajka, majonez i blendowanie wszystkiego na gładki krem. Potem dodatki wedle uznania.

  • Serwowanie: przyrumieniony tost z masłem gorczycowym.

Ocena: 3,5