Wielkanocna pascha czekoladowa: przepis
2021-03-29
średni
45 min
4
Pascha to bardzo słodka, tradycyjna potrawa wielkanocna. Przygotowuje się ją zazwyczaj z twarogu, masła, mleka lub śmietany. Bakalie dodaje się według upodobań. Pascha będzie ciekawsza, gdy dodamy do niej czekolady - doskonale komponuje się wtedy z nią kandyzowana skórka pomarańczowa.
SKŁADNIKI
- 1 kg tłustego białego sera
- kostka miękkiego masła
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 30%
- 3 żółtka
- 3 jaja
- szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną.
- Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania.
- Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie.
- Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.