Owoc liczi: jak obierać i jeść? [WIDEO]
Owoc liczi wygląda na niedostępny, ale do słodkiego wnętrza można dostać się bardzo łatwo. Sprawdź, jak obierać i jeść liczi.
Spis treści
Owoc liczi pochodzi z południowych Chin, a na świecie hodowanych jest około 15 jego odmian. Jak obierać liczi, by nadawało się do spożycia?
Jak obierać liczi?
Jeśli liczi jest miękkie, do obrania wystarczą palce. Chwytamy za sterczący ogonek i powoli za niego ciągniemy wzdłuż chropowatych ścianek owocu, tak by razem z ogonkiem odszedł kawałek skórki. Każdy kolejny kawałek jest już łatwo chwycić i obranie połyskliwego owocu o słodkim wnętrzu nie powinno nam zająć więcej niż parę minut.
Jeśli liczi jest zbyt twarde, można użyć noża. Odcinamy całą górę owocu wokół ogonka, a następnie lekko naciskamy na skórkę, żeby wycisnąć środek. W efekcie biała kulka sama wpadnie na talerzyk albo prosto do ust.
Jak jeść liczi?
Obranie to pierwszy krok - jak jeść liczi? Należy pamiętać, by nie przegryźć podłużnej, brązowawej pestki z nasionami. Zawiera ona substancje o lekko toksycznych właściwościach.
Nie należy jeść liczi, jeśli środek ma żółty kolor - oznacza to, że owoc się już zepsuł. Liczi można jeść prosto z drzewa (jeśli jesteśmy na Hawajach). Na ogół je się je świeże i nieprzetworzone, można też dodawać je do sałatek owocowych.