Herbata z derenia: właściwości
Herbata z derenia przygotowywana jest zwykle we wrześniu, u schyłku lata. Picie tego naparu wzmacnia odporność, która u progu jesieni znacznie spada. Co zawiera dereń jadalny? Dlaczego warto go parzyć? Sprawdź, jakie właściwości ma herbatka dereniowa.
Spis treści
Dereń jadalny rośnie w południowej i środkowej Europie, a także w zachodniej Azji. Dzięki niezwykłym właściwościom tę roślinę z rodziny dereniowatych uprawia się w wielu w krajach na świecie. W Polsce szczególną popularnością cieszy się herbata z derenia. Dlaczego Polacy powinni pić napar z derenia jesienią? Co zawierają owoce derenia i na co pomagają?
Jakie właściwości ma herbatka dereniowa?
Owoce derenia dojrzewają jesienią, zwykle na przełomie sierpnia i września. To dobry moment na wykorzystania ich do parzenia herbaty. Napar z derenia to istna bomba witaminowa. Zawiera bowiem duże ilości witamy C, P i A. W herbacie z derenia nie brakuje także makro- i mikroelementów. Pijąc ten napar, dostarczamy organizmowi kwasy organicznie, flawonoidy, pektyny, garbniki oraz cukry.
Na co pomagają owoce derenia?
Z derenia można zaparzyć herbatę lub jeść owoce na surowo. Świetnie nadają się na dżem, marmoladę, spełnią się także jako nadzienie do cukierków, dodatek do deserów. Najczęściej jednak z derenia parzy się herbatę. Dzięki bogatym właściwościom podnosi odporność organizmu na wszelkie przeziębienia i stany zapalne. Ponadto poprawia i reguluje pracę przewodu pokarmowego, wyniszcza złą florę bakteryjną. Medycyna niekonwencjonalna także zaleca picie herbaty z derenia z przekonaniem, że roślina ta reguluje poziom cukru, a z kolei w stomatologii gałązki z derenia wykorzystywane są jako skuteczny środek do czyszczenia zębów.