Spaghetti z krewetkami na winie: aromatyczne danie obiadowe [przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Makaron z krewetkami w kremowym sosie świetnie sprawdzi się na wykwintny, szybki obiad lub kolację. Przygotowanie spaghetti z krewetkami nie jest trudne ani czasochłonne, a jego pyszny smak na pewno zapadnie Ci w pamięci. Poznaj przepis na spaghetti z krewetkami!
Jeżeli jesteś fanem makaronów, to ten przepis jest dla Ciebie. Spaghetti z owocami morza z dodatkiem pomidorów, podlane winem, wykończone masłem dającym aksamitną konsystencję jest delikatne, niezwykle aromatyczne i co najważniejsze – bardzo smaczne. Dobrej jakości makaron w połączeniu z pysznym domowym sosem to klucz do kulinarnego sukcesu – spaghetti z krewetkami zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
- ok. 200–250 g makaronu spaghetti (lub inny ulubiony, długi makaron, np. tagliatelle, pappardelle czy fettuccine)
- ok. 300 g krewetek (najlepsze są surowe w pancerzach, ale nie zawsze można takie dostać, więc bez problemu można użyć mrożonych)
- 200 ml gęstej, słodkiej śmietany (30 lub 36%)
- 100 ml tomatery w kartoniku, domowego przecieru lub zmiksowanych pomidorów pelati
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2-4 ząbki czosnku (wedle upodobań)
- masło do smażenia oraz ok. 70 g mocno schłodzonego do wykończenia spaghetti
- oliwa
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed przystąpieniem do gotowania sosu do spaghetti z krewetkami można już wstawić wodę na makaron (spaghetti gotujemy o dwie minuty krócej niż podany czas na opakowaniu).
- Sos zaczynamy od odpowiedniego przygotowania krewetek (w zależności od tego, czy mamy surowe, czy też mrożone i obgotowane). Surowe krewetki należy obrać i dokładnie oczyścić. Pancerze i ogony gotujemy z pomidorami i śmietaną (ok. 10 min) – w ten sposób wydobędziemy cały smak i aromat (jeśli do spaghetti używasz krewetek mrożonych, należy je rozmrozić, usunąć ogony i dalej postępować jak powyżej).
- Na podgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy trochę masła, następnie sprasowany czosnek, część natki pietruszki i krewetki (surowe krewetki smażymy do momentu, aż przybiorą różowy kolor – ok. 2 min z każdej strony; krewetki mrożone – ok. 1 min z każdej strony).
- Krewetki podlewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy śmietanowym sosem (przelanym przez sitko), do którego wrzucamy makaron i gotujemy dwie minuty, doprawiając do smaku solą, pieprzem i pozostałą natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia i na koniec dodajemy schłodzone masło.