Ośmiornica – jak wybierać? Jak przygotować?

Ośmiornica – jak wybierać? Jak przygotować?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ośmiornice zawsze przed przygotowaniem musisz solidnie zbić tłuczkiem, żeby mięso straciło sprężystość.

Ośmiornice zaliczają się do owoców morza, które świetnie smakują w wersji przetworzonej – smażone, gotowane, pieczone lub marynowane. Warto jeść ośmiornice, tylko jak je wybierać?

Ośmiornice, podobnie jak inne owoce morza, mają wiele cennych witamin i mikroelementów. Warto je spożywać, ponieważ dostarczają organizmowi witaminy A, E, B1, B2, B6, B12, a także jod, selen oraz wapń. Oprócz tego są niskokaloryczne, lekkostrawne i nie zawierają cholesterolu.

Jak wybrać ośmiornicę?

W znanych sklepach możesz przebierać wśród różnych form ośmiornic. Dostępne są małe, świeże ośmiorniczki baby, które już są oczyszczone z wnętrzności i doskonale nadają się do spożywania w całości. Wystarczy je usmażyć! Możesz też kupić mrożone ośmiornice, które są oczyszczone z wnętrzności i nadają się do przygotowania po rozmrożeniu.

Oczyszczanie ośmiornic

W dobrze zaopatrzonych sklepach znajdują się również świeże ośmiornice. Jeśli jednak je wybierzesz, to musisz pamiętać o ich dokładnym oczyszczeniu. W świeżych ośmiornicach trzeba usunąć odbyt, otwór gębowy, wnętrzności, ssawki i końce ramion.

Jak przygotować ośmiornicę?

Jeśli mamy ośmiornicę świeżą powinniśmy ją najpierw zamrozić, ponieważ po ugotowaniu świeża ośmiornica nigdy nie będzie odpowiednio miękka.  

Bez względu na to, czy wybierasz ośmiornice duże, czy małe, to zawsze przed przygotowaniem musisz je solidnie zbić tłuczkiem, żeby mięso straciło sprężystość.    

Jak rozpoznać świeże ośmiornice?

Pamiętaj też, żeby przy zakupie ośmiornic sprawdzić ich świeżość. Oceń zapach oraz jędrność mięsa. Świeże ośmiornice mają morski zapach, są błyszczące i mają elastyczne mięso.              

Ocena: 2,7