Ciasteczka świąteczne Anny Starmach. Szybko i smacznie!

2021-03-29
Ciasteczka świąteczne Anny Starmach
Autor: Archiwum Ciasteczka świąteczne to wspaniały dodatek do wieczerzy wigilijnej.
łatwy
20 min
4

Ciasteczka świąteczne - prosty i szybki przepis Anny Starmach na pyszny świąteczny deser. Na pewno posmakują twoim najbliższym i ozdobią wigilijny stół!

SKŁADNIKI

  • jasna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  
  • ciemna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  •  
  • marmolada wiśniowa
  • marmolada jabłkowa
  • sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Wymieszaj masło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę.
  • Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę.
  • Po upływie godziny wyjmij obie masy i kolejno rozwałkuj na grubość 3 mm na blacie oprószonym mąką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze.
  • Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia.
  • Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstaw.
  • Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.