EKOnomiczna EKOlogiczna KUCHNIA Moniki Mrozowskiej

2017-10-18 9:00

Monika Mrozowska w swojej najnowszej książce EKOnomiczna EKOlogiczna KUCHNIA udowadnia, że można pogodzić ekologię z ekonomią. Można gotować zdrowe posiłki z żywności produkowanej zgodnie z zasadami ochrony zdrowia społeczeństwa i środowiska i nie przepłacać. Autorka prezentuje przepisy na zdrowe rodzinne posiłki, które naprawdę niewiele kosztują. Przekonajcie się, że w kuchni ekologia może iść w parze z ekonomią. I fantastycznymi smakami! 

EKOnomiczna EKOlogiczna KUCHNIA Moniki Mrozowskiej
Autor: materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło Książka Moniki Mrozowskiej to niezbędnik kuchni ekonomicznej i ekologicznej. 

„Na zdrowiu nie oszczędzamy" takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki.

Tymczasem robiąc przemyślane zakupy, kierując się wskazówkami zawartymi w książce Moniki Mrozowskiej, czytelnik szybko przekona się, że zdrowa i ekologiczna kuchnia może być niedroga. W wielu przypadkach dużo tańsza od dań z kuchni wysoko przetworzonej.

W książce pod tytułem KUCHNIA EKOnomiczna EKOlogiczna Monika Mrozowska udowadnia, że szybki obiad dla całej rodziny można przygotować za kilkanaście złotych. W książce znajduje się lista tanich nieprzetworzonych produktów wysokiej jakości łącznie z orientacyjnymi cenami za 1 kg lub 1 litr, które posłużyły do przygotowania 65 przepisów.

Monika Mrozowska zwraca uwagę, że normalna kasza ze sklepu obok jest tak samo zdrowa jak ta z certyfikatem EKO, ale dużo tańsza. Zachęca do racjonalnych wyborów podczas zakupów. Pamiętając o naszym zdrowiu, myślmy również o portfelu. 

Książka Mrozowskiej skłania również do refleksji nad problemem marnowania żywności. Można przecież wykorzystać warzywa z rosołu i to nie tylko do klasycznej sałatki jarzynowej z majonezem. Autorka podsuwa pomysły, jak wykorzystać to, co zostało z obiadu, jak zagospodarować resztki. I wreszcie, jak nie marnować tego, co już posiadamy. Żywność jest przecież zbyt drogocenna, by ją wyrzucać do kosza. 

EKOnomiczna EKOlogiczna KUCHNIA to pięknie wydana książka z apetycznymi zdjęciami potraw i uroczymi portretami dzieci autorki. Monika Mrozowska tą książką zaprasza nas do swego pastelowego świata, w którym czas płynie inaczej, a jedzenie po prostu smakuje. To więcej niż książka kulinarna, to książka o stylu życia autorki. I ten styl bardzo nam się podoba!

Monika Mrozowska - aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom telewizyjnych programów śniadaniowych. Autorka i współautorka książek kulinarnych - m.in. Uczta dla dwojga, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Słodko, zdrowo, świątecznie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. 

EKOnomiczna EKOlogiczna KUCHNIA, Monika Mrozowska, wydawnictwo ZWIERCIADŁO,

Data premiery: październik 2017, Oprawa: miękka ze skrzydełkami, Format: 165 x 220 mm, Liczba stron: 240, Cena detaliczna (sugerowana): 39,90 zł