Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem smakuje każdemu. Pikantny napój podawany na ciepło poprawia humor i dodaje energii. Tahini, czyli pasta sezamowa, to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Natomiast kardamon od czasów starożytnych używany jest w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki miodu lub złotego syropu
- 2 łyżki tahini, pasty sezamowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać mleko, dodać kakao i pozostałe składniki.
- Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
- Przelać do kubków, ewentualnie udekorować szczyptą kardamonu lub cynamonu.