Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku

2021-03-29
Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem: bomba antyoksydantów w 1 kubku
Autor: Shutterstock Kakao z pastą tahini i kardamonem to pyszny napój na chłody
łatwy
10 min
4

Rozgrzewające kakao z pastą tahini i kardamonem smakuje każdemu. Pikantny napój podawany na ciepło poprawia humor i dodaje energii. Tahini, czyli pasta sezamowa, to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Natomiast kardamon od czasów starożytnych używany jest w profilaktyce infekcji górnych dróg oddechowych. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki miodu lub złotego syropu
  • 2 łyżki tahini, pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać mleko, dodać kakao i pozostałe składniki.
  • Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Przelać do kubków, ewentualnie udekorować szczyptą kardamonu lub cynamonu.