Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno

Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zimny napar kawowy to smaczna odmiana ulubionego napoju.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Cold brew, to po angielsku zimny napar. Kawa parzona na zimno to ostatni krzyk mody. Kawę "zaparza się" wodą w temperaturze pokojowej. Jak to możliwe? Wystarczy trochę czasu i zaufania do Natury. Kawa parzona na zimno ma intensywny smak i jest łagodniejsza dla żołądka. Ma też więcej kofeiny. Kawa parzona na zimno to idealna baza dla kaw typu frappe lub frappucino.

Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

Składniki

  • 3 czubate łyżeczki średnio zmielonej kawy ziarnistej

  • 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej

  • mleko

  • ewentualnie kostki lodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, zamknąć pokrywkę, mocno wstrząsnąć i pozostawić na całą noc lub 12 godzin. 

  • Na drugi dzień, przecedzić zimny napar przez sitko i rozlać do 2 szklanek. Uzupełnić chłodną wodą i mlekiem, tak jak lubicie. 

  • W upalny dzień dodać kilka kostek lodu.

  • Gotowe! 

tip dnia

Do osłodzenia kawy zamiast cukru użyjcie słodzonego mleka skondensowanego, syropu cukrowego lub syropu smakowego.

W razie potrzeby kawę można podgrzać w mikrofalówce.

Ocena: 5