Naleśniki z maślanki: przepis jak zrobić naleśniki rozpływające się w ustach

Naleśniki z maślanki: przepis jak zrobić naleśniki rozpływające się w ustach
Autor: Shutterstock Delikatne naleśniki z maślanki podane z bananami i borówkami
łatwy
15 min
4

Naleśniki z maślanki są niezwykle delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jak zrobić naleśniki takie naleśniki? To łatwe. Postępuj zgodnie z tym podstawowym przepisem na naleśnikowe ciasto z maślanki, a sukces gwarantowany. Tak przygotowane naleśniki można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Polecam!

Zobacz instruktaż, jak zrobić naleśniki krok po kroku:

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 szklanki maślanki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki stopionego masła palonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło stopić na patelni, gdy zacznie rumienić się, zdjąć z ognia, przestudzić. 
  • Jajka ubić z solą na jednorodną masę.
  • Dolać maślankę i zmiksować razem.
  • Dodać porcjami mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
  • Na koniec dodać stopione masło i ponownie wymieszać.
  • Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Smażyć po 3 łyżki ciasta na suchej patelni na średnim ogniu. Najpierw 2 minuty z jednej strony, potem przewrócić i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej