Naleśniki z maślanki: przepis jak zrobić naleśniki rozpływające się w ustach

Naleśniki z maślanki: przepis jak zrobić naleśniki rozpływające się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne naleśniki z maślanki podane z bananami i borówkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki z maślanki są niezwykle delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jak zrobić naleśniki takie naleśniki? To łatwe. Postępuj zgodnie z tym podstawowym przepisem na naleśnikowe ciasto z maślanki, a sukces gwarantowany. Tak przygotowane naleśniki można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Polecam!

Składniki

  • 3 jajka

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 3 szklanki maślanki

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki stopionego masła palonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło stopić na patelni, gdy zacznie rumienić się, zdjąć z ognia, przestudzić. 

  • Jajka ubić z solą na jednorodną masę.

  • Dolać maślankę i zmiksować razem.

  • Dodać porcjami mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.

  • Na koniec dodać stopione masło i ponownie wymieszać.

  • Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką.

  • Smażyć po 3 łyżki ciasta na suchej patelni na średnim ogniu. Najpierw 2 minuty z jednej strony, potem przewrócić i smażyć jeszcze 1 minutę.

  • Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami. 

Zobacz instruktaż, jak zrobić naleśniki krok po kroku:

Ocena: 2,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).