Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe

Autor Zdjęcia: photos.com
Naleśniki będą puszystsze, jeśli dodasz do ciasta odrobinę wody gazowanej lub piwa
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Jakie składniki i jaką konsystencję powinno mieć dobre ciasto naleśnikowe? Sprawdź, jak usmażyć doskonałe naleśniki bez przywierania, złociste, delikatne, o ładnym kształcie. Oto kilka porad dotyczących przygotowywania ciasta i sposobu smażenia, dzięki którym nie popełnisz popularnych błędów i uzyskasz wyśmienity efekt.
Naleśniki na słono przygotowuje się najczęściej z mąki gryczanej lub pszennej wymieszanej z jajkami, wodą i solą. Dobre proporcje składników na ciasto naleśnikowe to:
- 2 jajka
- szklanka wody
- szklanka mleka
- szczypta soli
- mąki wsypać tyle, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany 12%. Wymieszać mikserem lub trzepaczką, odstawić.
Zasada 1
Ciasto musi odpocząć, odstaw więc je na minimum 30 minut, żeby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Jeśli będzie odpoczywało dłużej, wstaw je do lodówki.
Zasada 2
Żeby naleśniki były cienkie, ciasto musi być rzadkie. Zamiast mleka można dodać do naleśników piwo, a wodę zwykłą zastąpić gazowaną - naleśniki wyjdą wtedy delikatniejsze i bardziej puszyste.
Zasada 3
Patelnię smaruj skórką słoniny albo delikatnie i cienko masłem. Zanim zaczniesz smażyć, sprawdź, czy ciasto nie zgęstniało. W razie potrzeby dolej płynu. Smaż krótko na jasnozłoty kolor, żeby ciasto nie wysychało.
Zasada 4
Usmażone naleśniki układaj w stosik na odwrócony do góry dnem głęboki talerz - nigdy się nie skleją.
Według uznania stosuj do ciasta dodatki smakowe: skórkę cytrynową i pomarańczową, wanilię, brandy. Żeby uniknąć smarowania patelni tłuszczem, do ciasta dodaj dwie łyżki stopionego i ostudzonego masła lub oleju.