Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Jak przyrządzić wytrawny lub słodki tort naleśnikowy?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort naleśnikowy można przyrządzić nie tylko słodki, ale także wytrawny z nadzieniem grzybowym lub szpinakowym.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Naleśniki lubi większość z nas. Można je jadać od śniadania do kolacji. Te na początek dnia najczęściej podajemy ze słodką masą serową albo dżemem. Na kolację bardziej odpowiednie są z nadzieniem wytrawnym - z soczewicy, szpinaku czy grzybów. Ale, gdy chcesz oczarować gości, podaj tort naleśnikowy.
Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
łyżka oleju
szklanka mleka
szklanka wody
szczypta soli
700 g pieczarek
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
łyżka kaszy manny
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ugotowanego ryżu
2 jajka na twardo
pieprz
tłuszcz do formy
100 g żółtego sera
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Usmażyć 10-12 naleśników.
Oczyszczone, umyte, pokrojone pieczarki poddusić na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
Dodać bułkę tartą, ryż, kaszę i posiekane jajka.
Doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki smarować farszem i układać jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu ułożyć plasterki sera, zalać śmietaną, wymieszaną z żółtkami.
Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Sekrety udanych naleśników
Naleśniki będą smaczniejsze i nie będą się rwały, jeśli po wymieszaniu ciasta odstawisz je na 30 minut do lodówki. Wtedy mąka dobrze wchłonie płyn, a podczas smażenia na naleśnikach nie będą się tworzyły bąble.
Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nalane na grzbiet łyżki spłynie, pokrywając ją jednak cienką warstwą. Takie ciasto da się szybko rozprowadzić na patelni.
Patelnia do naleśników powinna być spora (co najmniej 18 cm średnicy), z idealnie płaskim i grubym dnem.