Jak zrobić naleśniki z jabłkami i rodzynkami?

2021-03-29
jak_zrobic_nalesniki_z_jablkami.jpg
Autor: photos.com Naleśniki z jabłkami i rodzynkami - ulubiona potrawa wielu milusińskich.
łatwy
30 min
4

Naleśniki można przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem proponujemy wersję „na słodko” z jabłkami i rodzynkami.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • 1 kg jabłek
  • garść rodzynek
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zmiksuj (mąka, mleko, woda, sól, olej).
  • Smaż placki na rozgrzanym oleju. 
  • Usmażone naleśniki odkładaj na talerz i przykryj drugim talerzem lub folią aluminiową.
  • Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. 
  • Włóż do rondelka, podlej wodą, dodaj cukier i duś ok. 15 minut. 
  • Rodzynki sparz, odsącz, dodaj do gorących jabłek. 
  • Masę jabłkową dopraw cynamonem. Wyłóż masę na naleśniki, każdy złóż na pół. 
  • Podawaj ciepłe.