Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu
Naleśniki z wiśniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Naleśniki z wiśniami - przysmak lata w pełni
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Na letni deser wypróbuj przepis na naleśniki z wiśniami, łatwe, lekkie i pyszne danie, które przygotujesz w kwadrans. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i smaczne nadzienie z wiśni.
Składniki
10 dag mąki pszennej
1 jajko
300 ml mleka
2 łyżki świeżej
posiekanej mięty
szczypta soli
olej do smażenia
do posypania cukier puder i prażone płatki migdałowe
Nadzienie:
40 dag drylowanych wiśni,
300 ml soku z wiśni,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
0,5 łyżeczki aromatu migdałowego,
0,5 łyżeczki zmielonych korzennych przypraw (goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej)
Przygotowanie krok po kroku:
Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondla. Dodaj sok z wiśni, aromat migdałowy, przyprawy. Mieszając wsyp mąkę kukurydzianą. Powoli gotuj, aż sok zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj.
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiej do miski, dorzuć szczyptę soli i posiekaną miętę. Połącz z jajkiem i mlekiem. Ubijaj przez minutę mikserem.
Na średniej wielkości patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju. Wlej porcję ciasta naleśnikowego (wystarczy tyle, by pokryło dno patelni). Po około 40-60 sekundach drewnianą lub silikonową łopatką podważ brzegi naleśnika, sprawdź, czy ciasto się zrumieniło. Jeśli tak, przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż dalej na złocisty kolor. W ten sam sposób usmaż wszystkie naleśniki. Przekładaj je na talerz, trzymaj w cieple.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu z wiśni. Zwiń naleśniki w rożki. Posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.